Apendektomi olan hastalarda lornoksikamın farklı dozlarının preoperatif uygulanmasının postoperatif analjezi ve trombosit fonksiyonları üzerine etkileri - Onal, Selami Ates; Özer, Ayşe Belin; Demırel, Ismail; Kaymaz, Ömer; Gökdemir, Tuba; Deniz, Ahmet (My University, 2014)
Amaç: Çalı ş mamızda apendektomi uygulanan hastalarda operasyondan 45 dakika önceintravenöz yoldan 4 mg, 8 mg ve 16 mg dozlarında uygulanılan lornoksikamın postoperatifanaljezi ve trombosit fonksiyonları üzerine etkileri incelendi. Gereç ve Yöntem: Randomize, çift kör ve plasebo kontrollü bu çalı ş maya appendektomiyapılacak ASA I-II risk grubuna sahip 42 hasta dahil edildi. Hastalar lornoksikam dozuna göre 3çalı ş ma grubuna ayrıldı: Grup 4L: 4 mg, Grup 8L: 8 mg ve Grup 16L: 16 mg lornoksikam. GrupKya ise lornoksikam yerine 4 mL serum fizyolojik uygulandı. Standart anestezi indüksiyon veidamesi uygulandı. Postoperatif dönemde hasta kontrollü analjezi, tramadol ile sa ğ landı. Vizuelanalog skala (VAS) skorları, derlenmeye kabul sırasında, 1., 2., 6., 12. ve 24. saatlerdekaydedildi. Ayrıca postoperatif 24 saatte tüketilen tramadol miktarı kaydedildi. Preoperatif vepostoperatif 24. saatte trombosit fonksiyonlarını aktive parsiyel tromboplastin, Protrombinzamanı/Uluslararası Düzeltme Oranını de ğ erlendirmek amacıyla 2 mL venöz kan alındı. Bulgular: Demografik veriler açısından gruplar arasında anlamlı farklılık saptanmadı. Grup Kda,yüksek VAS skoru ve tramadol tüketiminin di ğ er gruplara göre anlamlı olarak yüksek oldu ğ utespit edildi (P<0.05). Gruplar arasında, preoperatif ve postoperatif aPTT ve INR de ğ erleri belirginfarklılık saptanmadı. Tüm gruplarda artmı ş aPTT ve Grup 16Lde artmı ş INR düzeyleripostoperatif dönemde kaydedildi (P<0.05). Sonuç: Lornoksikamın artan dozları ile ek analjezi olmaksızın INR düzeylerinde artı ş a nedenolabilir gibi kesin bir sonuca varmak için ileri çalı ş malara ihtiyaç vardır.
Keywords: Anestezi; Hematoloji; Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri; Cerrahi