ŞEHİRLEŞME SÜRECİNDE BİREYSEL VE SOSYAL İLİŞKİLER (KAYSERİ ÖRNEĞİ) - Karaman, Kasim (Fırat University, 2003)
Bu çalışma, şehirlerde yaşayan farklı sosyo-ekonomik ve kültürel özelliklere sahip grupların, gelenek ve değişme bağlamında bireysel ve sosyal ilişkilerinde meydana gelen değişmeleri Kayseri örneğinde ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu çerçevede, farklı sosyo-ekonomik ve kültürel kategorileri temsil eden mahalleler örneklem olarak seçilmiş ve konu ile ilgili soruların yer aldığı bir anket yapılmıştır. Katılımcıların, cinsiyet rolleri, akrabalık, hemşehrilik ve komşuluk ilişkileri, kuşaklar arası ilişkiler, üyelik ve siyasal katılım, dinî pratikleri yerine getirme ve serbest zamanları değerlendirme alışkanlıklarıyla ilgili durum tespiti yapılarak; oturulan mahalle, şehirde kalış süresi, doğum yeri, yaş, cinsiyet, öğrenim durumu ve gelir düzeyi bağımsız değişkenleri ile tutum belirlemeye yönelik ifadelerin yer aldığı bağımlı değişkenler arasındaki anlamlılık dereceleri değerlendirilmeye çalışılmıştır.