FARKLI ORANLARDA EKİLEN ADİ FİĞ (Vicia sativa L.) VE ARPA (Hordeum vulgare L.) KARIŞIMLARINDA BİYOLOJİK VERİM VE ARAZİ KULLANIM ETKİNLİĞİNİN BELİRLENMESİ - Bakoğlu, Adil (Fırat University, 2004)
Erzurum sulu şartlarında 1997 yılında yürütülen bu çalışmada adi fiğ (Vicia sativa L.) (karaelçi) ve arpa (Hordeum vulgare L.) (Tokak 157/37)’nın yalnız ve karışık ekimlerinin tohum verimi ve bazı özellikleri incelenmiştir. Fiğ ve arpa bitkilerinde en yüksek tohum verimini yalnız ekilen parseller (184.01 kg/da, 273 kg/da) verdi. Karışım parsellerinde arpanın %10-30 oranında yer aldığı parsellerde daha yüksek toplam tohum verimi belirlendi. En yüksek arazı kullanım etkinliği (LER) 1.11 ile % 90 adi fiğ + %10 arpa karışım oranında kaydedilirken, en düşük değer (0.71) % 60 adi fiğ + % 40 arpa karışım parselinde bulundu.