Akademik Yazım ve Editöryel Görevlerde Chatgpt'nin Potansiyelini ve Sınırlarını Keşfetmek - Akpur, Akın (Fırat University, 2024)
Bu çalışmanın amacı OpenAI tarafından geliştirilen bir dil modeli olan ChatGPT'nin akademik yazım görevlerinde yardımcı olma potansiyelini araştırmaktadır. Akademik yazımın çeşitli yönlerine odaklanarak makale taslağı oluşturma, düzeltme, araştırma konuları üretme, makale başlıkları önerme, içeriği özetleme, akademik referansları düzenleme ve hakem değerlendirmesi gibi konuları içeren bu çalışmada, ChatGPT'nin bu alanlardaki yetkinliğinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. ChatGPT, editöryel görevlerde yapısal konularda etkinlik gösterirken, oluşturulan içeriklerin doğruluğu ve kullanılan kaynakların güvenilirliği tartışmalı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmada ChatGPT'nin insan yaratıcılığı ve zekâsına henüz ulaşmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Bununla birlikte, fikir üretme ve veri belirleme konusunda kullanışlı bir araç olabileceği de bu çalışmada tespit edilmiştir. Sınırlılıklarıa rağmen, ChatGPT’nin özellikle akademik yazımla ilgili yayın düzenleme görevlerinde önemli faydaları olduğu görülmüştür. Ancak ChatGPT’nin sınırlarını ve potensiyelini belirlemek için daha fazla ve spesifik çalışmaya ihtiyaç vardır. Bu çalışmada, dil modellerinin akademik yazımda farklı konular açısından kullanılabilirliğine ilişkin potansiyeli değerlendirilmiştir. Çalışmanın yapay zeka ve sosyal bilimler alanında çalışan akademisyen ve uygulayıcılara fayda sağlayacağı düşünülmektedir.

This study aims to investigate the potential of ChatGPT, a large language model created by OpenAI, in assisting with academic writing tasks. By focusing on various aspects of academic writing, including drafting articles, proofreading, generating research topics, suggesting article titles, summarizing content, organizing academic references, and conducting peer reviews, the study evaluates ChatGPT's proficiency in these areas. While ChatGPT demonstrates structural proficiency and efficiency in editorial tasks, the accuracy of the generated content and the reliability of the sources used are subject to debate. The study concludes that ChatGPT cannot replace human creativity and intelligence in academic work. However, it can be a useful tool for generating ideas and identifying data. Despite its limitations, ChatGPT provides unique benefits, particularly in editorial tasks related to academic writing. Further research and specific studies are needed to determine the boundaries and potential of ChatGPT. This study contributes to the understanding of the potential of language models in academic writing and is expected to benefit academics and practitioners in the field of artificial intelligence and social sciences.
EXPLORING THE POTENTIAL AND LIMITATIONS OF CHATGPT IN ACADEMIC WRITING AND EDITORIAL TASKS
Keywords: Information Systems Education; Bilgi Sistemleri Eğitimi