TERS YÜZ SINIF MODELİ KULLANMANIN DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİNE YÖNELİK TUTUMA ETKİSİ - CENGİZ, FATMA (Fırat Üniveristesi, 2024)
Bu çalışmada, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinde Ters Yüz Sınıf Modeli kullanmanın tutuma etkisini belirlemek amaçlanmıştır. Yapılan çalışma yarı deneysel bir çalışmadır. Çalışma Elazığ İli Gönül Kazancı Mesleki Teknik Anadolu Lisesi 11 B sınıfında öğrenim gören 23 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Yapılan çalışmada karma yöntem araştırmalarından olan, iç içe karma desen benimsenmiştir. Yapılan çalışmanın nicel boyutunda nicel verilerinin elde edilmesinde ön test – son test yarı deneysel desenden yararlanılmıştır. Çalışma grubundaki öğrencilere nicel veri toplama aracı olan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Tutum Ölçeği uygulanmıştır. Çalışmanın nitel bölümünde eylem araştırması benimsenmiş, nitel verilerin elde edilmesinde yarı yapılandırılmış görüşme metodu kullanılmıştır. Çalışmaya katılan guruba sınıf öncesi ders videoları ve sınıf içi etkinlikler uygulanmıştır. Veri toplama tekniklerinden elde edilen bulgularla Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinde uygulanan Ters Yüz Sınıf Modelinin tutuma etki düzeyi analiz edilerek hipotezler test edilmiştir. Elde edilen nicel verilerin analizi SPSS 21 analiz programıyla analiz edilmiş, verilerin analizinde t- testi ve Wilcoxon İşaretli Sıralar testi uygulanmıştır. Nitel verilerin analizinde ise NVIVO 8 analiz programı kullanılmıştır. Yapılan çalışmanın sonucunda, nicel veriler Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinde uygulanan Ters Yüz Sınıf Modelinin öğrencilerin derse yönelik tutumlarını olumlu etkilediğini, nicel veriler ise öğrencilerin DKAB dersinde uygulanan Ters Yüz Sınıf Modeline yönelik olumlu görüşleri olduğunu göstermektedir.

This study aims to determine the effect of using the Flipped Classroom Model on attitudes in Religious Culture and Moral Knowledge courses. The study is quasi-experimental. It was carried out with 23 students studying in the 11B class at Gönül Kazancı Vocational Technical Anatolian High School in Elazığ Province. In the study, a nested mixed design, which is one of the mixed-method approaches, was adopted. In the quantitative dimension of the study, a pretest-posttest quasi-experimental design was used to obtain quantitative data. The quantitative data collection tool, the Religious Culture and Moral Attitude Scale, was applied to the students in the study group. Action research was adopted in the qualitative part of the study, and a semi-structured interview method was used to obtain qualitative data. Pre-class lesson videos and in-class activities were applied to the group participating in the study. Using the findings obtained from data collection techniques, the hypotheses were tested by analyzing the effect level of the Flipped Classroom Model applied in the Religious Culture and Moral Knowledge course on attitudes. The quantitative data obtained were analyzed with the SPSS 21 analysis program, and t-test and Wilcoxon Signed Ranks test were applied. NVIVO 8 analysis program was used in the analysis of qualitative data. As a result of the study, quantitative data show that the Flipped Classroom Model applied in the Religious Culture and Moral Knowledge course has a positive effect on students' attitudes toward the course, and qualitative data show that students have positive opinions towards the Flipped Classroom Model applied in the RCM Knowledge.
The effect of using the Flipped Classroom Model on Religious Culture and Moral Knowledge
Keywords: Eğitim ve Öğretim