Hastanede yatan çocukların uyku sağlığının değerlendirilmesi: Çocukların bakış açısından nitel bir araştırma - Özarslan, Sümeyye; Günay, Ulviye; Şimşek, Didem Coşkun (Adıyaman Üniversitesi, 2026)
Amaç: Bu çalışma, hastanede yatan çocukların uyku sağlığını ve uyku sağlığını etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, nitel tanımlayıcı bir tasarımla gerçekleştirilmiştir. Çalışma, çocuk servisinde tedavi gören 9-15 yaş arası 30 çocukla yapılmıştır. Veriler, bire bir derinlemesine görüşme tekniği ile toplanmıştır. Bulgular: Çalışmada çocukların uyku sorunları yaşadığını bulunmuştur. Çevresel ve duygusal faktörlerin, klinik rutinleri, hastalık semptomlarının uyku verimliliğini önemli ölçüde etkilediği bulunmuştur. Ayrıca, bazı çocukların semptomları azaldıkça uyku sürelerinde artış olduğu gözlemlenmiştir. Sonuç: Çalışma sonuçları, çocukların hastanede kaldıkları süre boyunca uyku sorunu yaşadıklarını, hastane ortamına bağlı çevresel ve psikososyal etkenlerden önemli ölçüde etkilendiklerini ortaya koymuştur.
Evaluation of sleep health of hospitalized children: A qualitative research from the perspective of children
Keywords: Çocuk; Hastane; Uyku; Uyku sağlığı; Uyku sorunları