DÜŞÜK KARBONLU ÇELİKLERDE KAYNAK EDİLEBİLİRLİKLE ISIL İŞLEM ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN MEKANİK ÖZELLİKLERE ETKİSİ - YAŞA, ABDURRAHİM (Fırat Üniveristesi, 1991)
Düşük karbonlu çeliklerde kaynak edilebilirlikle ısıl işlem arasındaki ilişkinin mekanik özellikler ü - zerinde etkisi incelenmiştir. Kaynak yeteneği, bunu etkileyen faktörler, kay nak bölgesinin etüdü, kaynak işlemlerinde sıcaklık ve değişimi, çeliklerin kaynağı ile ilgili ısıl işlem uy gulamaları, sade karbonlu çeliklerin kaynağı, bu çe - İlklerin kaynak yeteneğine bağlı olarak, ısıl işlemle rin mekanik özellikler üzerindeki etkileri incelenmiş tir. Kaynağın mekanik özelliklerini belirlemek ama - cıyla çekme deneyleri ve sertlik deneylerinden yarar - lanılmıştır. Mekanik özelliklerin değişiminin belirlenmesine çalışılan SAS 1030 çeliği bazik elektrot kullanılarak, tavlamasız, öntavlamalı ve sontavlama işlemlerine ta - bi tutulmuştur. Adı geçen malzemenin mekanik özellikleri açısın dan, kaynak edilebilirlik ile ısıl işlemler arasındaki ilişkinin, ilave metal ve kaynak koşullarının uygun seçilmesiyle fazla bir etkileri olmadığı, ısıl işlem lerin zorunru değil, gerekli olduğu ortaya çıkarılmış tır.

II summary Effects of the relation between weldability and heat treatment of low carbon steels on the mechanical properties were examined. i Weldability, factors affecting weldability, study on the welding zone, temperature and its variation at welding process, heat treatment applications related with welding of steels welding of plain carbon steels, and the effects of heat treatment related with weldability of these steels were also examined. The mechanical properties of welding were determined by tensile and hardness tests. SAE 1030 steel, of which mechanical behavioral changes was tried to be determined, was subjected to various welding processes without annealing, with preheating or with postheating, using basic electrods. From the point of mechanical properties of the mentioned material, it has been found that the relation between weldability and heat treatment didn't have an important effect. Although heat treatment was not obligatory, it was useful.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Metalurji Mühendisliği; Metallurgical Engineering