ELAZIĞ'LI MUSÎKİŞİNASLARDAN DOĞAN SEVER VE ONUN MUSİKİ YÖNÜ - KIRKIL, MUHAMMED ALPEREN (Fırat Üniveristesi, 2019)
Türk Mûsikîsi içerisinde önemli bir yer tutan ve Türk Din Mûsikisi, icrası son derece maharet gerektiren ve nev-i şahsına münhasır tavırları hâiz bulunan formlara sahiptir. Binaenaleyh sanat mahsulü olan bu formlardaki eserleri icra etmek için de maharet gerekir ki, Türk Mûsikîsi tarihinde bu özellikleri hâiz birçok icracı bulunmaktadır. Bunlardan biri de, besteleriyle oldukça önemli çalışmalara imza atan Elazığlı musikişinas Neyzen Doğan Sever'dir. İş bu çalışmamız bu değerli mûsikîşinasın hayatını ve mûsikî yönünü ele alıp incelemektedir. Sanat hayatının başlangıcından günümüze kadar kimlerden etkilendiği, kimleri etkilediği, sanatının inceliklerini, bestelerini ve sanatsal olarak neler yaptığını vurgulayarak bu değerli mûsîkişinası tanımak ve tanıtmak çalışmamızın gayesini teşkil etmektedir.

The Turkish Religious Music holds an important place in Turkish Music and has forms that necessitates highly proficiency in performing and contains idiosyncratic patterns. Accordingly, special talents in order to perform the works in these art forms are necessary; in Turkish music history many of such virtuosos have been. One of them is the musician Neyzen Doğan Sever who has made significant works with his compositions. This study examines the life and the music aspect of this precious musician. The aim of our study is to recognize and introduce this valuable musician by emphasizing from who he was influenced by from the beginning of his art life up to the present day, who has been influenced by him, the intricacies of his art, his compositions, and what he has done artistically.
Dogan Sever and his composing
Keywords: Müzik; Sanat Tarihi