GÜNCELLENEN 5. SINIF İNGİLİZCE ÖĞRETİM PROGRAMININ (2017) EĞİTSEL ELEŞTİRİ MODELİYLE DEĞERLENDİRİLMESİ: BİR DURUM ÇALIŞMASI - IŞIK, ECE (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bu çalışmanın amacı, uygulamadaki güncellenen 5. Sınıf İngilizce öğretim programını eğitsel eleştiri modeliyle değerlendirmektir. Bu çalışma 2017- 2018 eğitim öğretim yılı bahar döneminde Hatay ilinin İskenderun ilçesinde bir devlet ortaokulunda 3 İngilizce öğretmeni ve 64 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma durum çalışması ile desenlenmiş nitel bir çalışmadır. Veriler sınıf içi gözlem, 5. sınıf öğrencileri ile yapılan odak grup görüşmeleri ve 5. sınıflarda derse giren öğretmenlerle yapılan yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla elde edilmiştir. Verilerin analizinde betimsel analiz kullanılmıştır. Çalışmaya ilişkin bulgular sunulurken eğitsel eleştiri modelinin dört basamağı olan "betimleme", "yorumlama", "değerlendirme" ve "temalaştırma" kullanılmıştır. Her bir basamağın özelliğine uygun olarak öğretmen görüşleri, öğrenci görüşleri ve sınıf içi gözlem notlarına yer verilmiştir. Çalışma sonuçlarına göre, güncellenen programda kazanım sayılarının azaltılması programın uygulanabilmesi açısında olumlu bir değişiklik olarak görülmektedir. Programda dört dil becerisinden dinleme, konuşma ve okuma becerilerine ilişkin kazanımlar bulunmakta, yazma becerisine ilişkin kazanım bulunmamaktadır. Buna rağmen sınıfta yazma becerisine ilişkin etkinlikler yapılmaktadır. Programda en çok vurgulanan dinleme becerisi teknolojik olanakların bulunmaması sebebi ile yapılamamaktadır. Kazanımlarına en çok ulaşıldığı düşünülen beceri okuma becerisidir. Güncellenen programda içeriğin sade, günlük yaşamla uyumlu ve öğrenci ilgi ve ihtiyaçlarına cevap verir nitelikte olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Programda önerilen iletişimsel yöntemin etkili bir şekilde kullanılamadığı görülmektedir. Bunun nedenleri arasında, haftalık ders saatinin yetersiz oluşu, sınıf mevcutlarının kalabalık oluşu, iletişimsel yaklaşıma uygun ders materyallerinin bulunmayışı gösterilebilir. Programın güncellenme nedenlerinden biri olan değerler eğitiminin uygulanmasının öğretmenlerin sorumluluğuna bırakıldığı sonucu elde edilmiştir. Değerler eğitiminin programa eklenmiş olması öğretmenler arasında uygulamada bir farklılık yaratmamış, daha önceki uygulamalara devam edildiği sonucuna ulaşılmıştır. Benzer şekilde programa eklenen anahtar yeterlilikler kavramı öğretmenler tarafından yeterince anlaşılmamıştır. Programda önerilen ölçme ve değerlendirme yaklaşımları ile sınıf içi uygulamaların örtüştüğü sonucuna ulaşılmıştır. Geleneksel ve alternatif ölçme değerlendirme yaklaşımlarının kullanıldığı sonucu elde edilmiştir. Bunun yanında programda yapılması önerilen öz değerlendirmenin ihmal edildiği görülmüştür. Programın geneli ile ilgili öğretmenler ve öğrenciler olumlu görüş bildirmiş, programın uygulanabilir olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Güncellenen ortaokul 5. sınıf İngilizce öğretim programının etkili uygulanabilmesi için yapılan öneriler şu şekildedir: Programlar güncellenirken programın uygulanmasındaki bütün değişkenler göz önünde bulundurulmalıdır. Programa eklenen seçmeli İngilizce dersleri zorunlu hale getirilerek haftalık ders saati arttırılmalıdır. Programın uygulayıcısı olan öğretmenlere düzenli aralıklarla nitelikli hizmet içi eğitim verilmelidir. Benzer çalışmalar Türkiye'nin farklı bölgelerindeki okullarında da yapılmalıdır.

The aim of the study is to evaluate the updated 5th grade English language curriculum with educational criticism model. The study was carried out with 3 English language teachers and 64 students at a state secondary school in İskendrun, Hatay in the spring term of 2017-2018 academic year. It is a qualitative study patterned by a case study. Data were collected via classroom observations, focus group interviews with 5th grade students and semi-structured interviews with English language teachers. In the analysis of data, descriptive analysis method was used. When the findings of the study were presented, four steps of educational criticism model were used; "description", "interpretation", "evaluation" and "thematics". According to the results of the study, the decreasing number of the learning outcomes in the updated curriculum was a positive change in terms of curriculum implementation. In the curriculum, there are learning outcomes related to listening, speaking and reading skills and learning outcomes related to writing skill. Yet, the activities related to writing skill were applied in the classrom. The most underlined skill in the curriculum is listening skill. However; the activities related to listening skill were not be able to be applied in the classrom due to the technological impossibilities. The mostly gained learning outcomes related to skills were thought to belong to reding skill. It was concluded that the content was not complex, was up to date and responsive to the students' needs and interests. According to another result, the communicative method, which was emphasized strongly in the curriculum, wasn't applied effectively. Among the reasons for these results were insufficient course hours, crowded classrooms and inappropriate teaching materials. It was concluded that one of the reasons why the curriculum was updated was the integration of the value education to the curriculum. According to the results, the implementation of the value education in the curriculum was totally left to the techers. This kind of integration did not make any difference in practice among teachers. It was concluded previous practices were proceeded. Likewise, key competencies, which were added to the curriculum for the first time, were not understood clearly by the teachers. It was concluded that the suggested assessment and evaluation approaches and classroom practices were in harmony. It was concluded that traditional and alternatine assessment and evaluation approaches were used. However; self-assessment part of the evalution was concluded to be neglected. The students and the teachers had positive opinions about the updated curriculum and it was concluded that the curriculum was implementable. Some implications of the study are: When the curriculum is updated, all the variables that are important in implementing it should be taken into account. The elective English language courses should be compulsory. The teachers, who are the main implementers of the curriculum should be given qualitative in-service training regularly.
The evaluation of the updated 5th grade English language curriculum (2017) with educational criticism model: A case study
Keywords: Eğitim ve Öğretim