PABLO PICASSO’NUN RESİMLERİNDEKİ FİGÜR ANLAYIŞININ SERAMİK ÇALIŞMALARINA YANSIMASI - Geçen, Fahrettin; Çelikbağ, Tahir (My University, 2019)
20. yüzyıl Dünya Resim Sanatı’nın en ünlü ressamlarından birisiolarak görülen ve Kübizm sanat akımının öncüsü olarak kabul edilenİspanyol ressam Pablo Picasso, resim sanatına kazandırmış olduğueşsiz yapıtlarıyla birçok dünya müzesini süsleyen ve sanat camiasındada önemli yeri olan bir sanatçıdır. Sanatçı özellikle resim ve heykelsanatlarında birçok ürün verip seramik çalışmalarıyla da tanınan birsanatçıdır. Sanatçı kendine özgü resimlerindeki üslubunu diğersanatsal çalışmalarına da yansıtmıştır. Sanatçı realist çalışmalarındansonra kübizm akımına çok sayıda eseriyle katkıda bulunmuş, basitkontur çizgilerle çizdiği desen biçimindeki çalışmalarıyla da ön planaçıkmıştır. Sanatçının önemli özelliklerinden bir tanesi de sanat tarihinekendisini taşıyan üsluplarını üç boyutlu ve iki boyutlu olarak seramikve heykel çalışmalarına da yansıtmasıdır. Pablo Picasso’nun resimçalışmalarında kullandığı geometriksel ifade, eş zamanlı gösterim, ikiboyutlu yüzey üzerinde üç boyutlu ifade biçimi, çocuksu çizgisel formifadesinin çalıştığı seramik çalışmalarında yansımasını ortaya çıkarmakaraştırmada amaç edinilmiştir. Resimler üzerindeki iki boyutlu yüzeyüzerinde üç boyutlu ifadenin ve basitleştirilmiş imgesel ifadelerinseramik çalışmalarında üç boyutlu ifadesi ve basit imgelerinseramiklerin üzerinde iki ve üç boyutlu yansımaları ve başarısını ortayaçıkarmakta araştırmada büyük önem taşımaktadır. AraştırmadaPicasso’nun yaptığı iki boyutlu ve üç boyutlu seramikler evreniseramiklerde yer alan figür imgeleri ise sınırlılığı ve örneklemivermektedir. Araştırma da figür imgesinin ele alınmasının temel amacıise iki boyutlu düzlem üzerinde figür imgelerini üç boyutlu vermesiylefigür imgesinin ön plana çıkmasıdır.Araştırma, Nitel araştırma deseni ile yapılmış olup, literatürtaranarak Picasso ve sanatsal çalışmaları hakkında bilgiler eldeedilmiştir. Verilerde yer alan sanatçıya ait eser görselleri betimsel analizyoluyla analiz edilmiş sanatçının resimsel çalışmalarıylakarşılaştırılarak araştırma yapılan konuyla ilgili yeni bilgilere yordama,analiz yollarıyla ulaşılmıştır.
Keywords: Edebiyat; Sanat; Edebi Teori ve Eleştiri