CLIMATE FICTION IN THE ANTHROPOCENE: LIZ JENSEN'S THE RAPTURE - AKSAN, SERAP (Fırat Üniveristesi, 2024)
Bu çalışma, edebiyat ve çevre arasındaki ilişkiyi inceleyen ekoeleştiri alanına dikkat çekmeyi ve bu alanın çağdaş edebiyattaki önemini vurgulamayı amaçlamaktadır. Ekoeleştiri, edebiyat eleştirisi ve felsefesini daha geniş çevresel kaygılarla ilişkilendirerek edebiyat çalışmalarını dönüştürmeyi amaçlar. Böylece, başta iklim değişikliği krizi olmak üzere küresel ekolojik kaygıların edebi metinlerdeki temsillerine odaklanarak edebiyat eleştirisi ve çevre sorunları arasındaki boşluğu doldurur. Eleştirel bir duruş olarak ekoeleştiri, insanoğlunun çevreyle ilişkilerini analiz etmek, eleştirmek, açıklamak ve yeniden kavramsallaştırmak için verimli bir çerçeve sunar. Bu çalışma, ekoeleştirel edebiyat teorisini ön plana çıkararak, İngiliz yazar Liz Jensen'in The Rapture (2009) adlı romanını, 'Antroposen,' ve 'iklimkurgu' kavramlarına özellikle dikkat ederek incelemektedir. Liz Jensen'in yakın gelecekte geçen altıncı romanı The Rapture [Elçi], iklimkurgu yazın öğelerini kullanmakta ve Antroposen'de artan sıcaklıklar, öngörülemeyen hava koşulları, sıklaşan kasırgalar, tsunamiler ve depremleri ele alarak kıyametvari küresel iklim değişikliğini yansıtmaktadır. Dolayısıyla bu çalışma, The Rapture adlı eserin, insanın ekoloji üzerindeki davranışlarının bir sonucu olarak çevresel bozulmayı anlamak için bir mercek sağladığını göstermekte, ekoeleştirel okumaların artan küresel önemini vurgulamakta ve edebi metinlerde ekoeleştirel perspektifler geliştirme ihtiyacına dikkat çekmektedir.

This study intends to draw attention to the field of ecocriticism, which examines the relationship between literature and the environment and emphasizes the importance of this field in contemporary literature. Ecocriticism seeks to transform literary studies by connecting literary criticism and philosophy to broader environmental concerns. Thus, it bridges the gap between literary criticism and environmental issues by concentrating on literary representations of the global ecological concerns, primarily climate change crisis in literary texts. As a critical stance, ecocriticism provides a fruitful framework for analyzing, critiquing, explaining, and reconceptualizing humankind's relationships to the environment. By bringing into the spotlight the ecocritical literary theory, this study explores British author Liz Jensen's The Rapture (2009), paying particular attention to the concepts of 'the Anthropocene,' and 'cli-fi'. Liz Jensen's sixth novel, The Rapture, set at a near-future moment, employs the techniques of the thriller cli-fi and reflects apocalyptic global climate change, addressing increasing temperatures, unpredictable weather patterns, frequent hurricanes, tsunamis, and earthquakes in the Anthropocene. Therefore, this study indicates that The Rapture provides a lens for understanding environmental degradation as a consequence of the human conduct on ecology, highlighting the growing global importance of ecocritical readings and drawing attention to the need to develop ecocritical perspectives in literary texts.
Antroposen çağında İklimkurgu: Liz Jensen'in The Rapture adlı romanı
Keywords: Batı Dilleri ve Edebiyatı