CEBİR ÖĞRETİMİNDE DEĞİŞKEN KAVRAMININ ŞEKİL SEMBOLLERİNDEN HARF TEMSİLİNE GEÇİŞİN ÖĞRENCİLERİN BAŞARI VE TUTUMUNA ETKİSİ - NAYIROĞLU, BUŞRA (Fırat Üniveristesi, 2022)
Bu araştırmadaki amaç, 6. Sınıfta matematiğin alt öğrenme alanı olan cebir öğrenme alanı ile ilk defa "değişken" kavramıyla karşılaşan öğrencilerin şekil değişkenlerinden harf değişkenlerine geçişin matematik başarılarına ve tutumularına etkisini araştırılmaktır. Çalışma 2020-2021 eğitim-öğretim yılında pandemi dolayısıyla yüz yüze eğitime devam eden köy devlet okullarında yapılmıştır. Araştırma Rize ilinde bulunan bir devlet ortaokulu Deney Grubu (DG) ve başka bir devlet ortaokulu da Kontrol Grubu (KG) olmak üzere 6. sınıf öğrencileri ile gerçekleşmiştir. Araştırma deney grubundan 15 öğrenci, kontrol grubundan 15 öğrenciyle 0toplam 30 öğrenciye uygulanacaktır. Çalışma ön test-son test eşitlenmiş kontrol gruplu yarı deneysel yöntem kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Değişken kavramını şekil sembolleri kullanarak harfli değişkenlere geçişin öğrencilerin başarısına etkisini incelemek için yapılan bu çalışmada veri toplamak amacıyla Oduncu (2020) tarafından yüksek lisans tezinde geliştirilmiş olan "Cebirsel İfadeler Başarı Testi (CİBT)" izin alınarak çalışmaya eklenmiştir. Tutumlarına bakmak için ise Karaca ve Yalçınkaya (2018) tarafından geliştirilmiş olan "Cebir Tutum Ölçeği (CTÖ)" aynı şekilde izin alınarak çalışmaya eklenmiştir. Bu ölçme araçlarından elde edilen veriler istatistiksel analiz yöntemleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Veri toplama araçlarının analiziyle grupların ön-test ve son-test puanları arasında başarı ve tutumları yönünde istatistiksel hesaplamalar sonucunda anlamlı farklılık olup olmadığı araştırılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre şekiller ile harf değişkenlerine geçiş yapılan deney grubunun matematik başarısının ve tutumunun, geleneksel öğretim yöntemleriyle öğretim yapan kontrol grubunun matematik başarısına ve tutumuna göre olumlu yönde arttığı tespit edilmiştir. Araştırma sonuçlarından hareketle ilgili çalışmalara ve araştırmacılara çeşitli önerilerde bulunulmuştur. Anahtar Kelimeler: Cebir Öğretimi, Değişken Kavramı, Harfli Semboller, Cebirsel İfadeler

The purpose of this study is to investigate the effect of the transition from shape variables to letter variables on mathematics achievement and attitudes of 6th grade students who encounter the concept of "variable" for the first time with the learning area of algebra, which is a sub-learning area of maths. The study was carried out in village public schools that continued face-to-face education due to the pandemic in the 2020-2021 academic year. The research was carried out with 6th graders, a public secondary school as the Experimental Group (DG) and another public secondary school as the Control Group (KG) in Rize. 30 students, 15 in the experimental group and 15 in the control group, constitute the sample of the research. The study was carried out using a quasi-experimental method with a pre-test post-test equalized control group. In this study, which was conducted to examine the effect of the concept of variable using shape symbols on the success of students, the "Algebraic Expressions Achievement Test (CIBT)" developed by Oduncu (2020) in his master's thesis to collect data and Karaca and Yalçınkaya (2018) to look at their attitudes. The developed "Algebra Attitude Scale (CTS)" scale was added to the study with permission. The data gathered from these measurement tools were evaluated using statistical analysis methods. With the analysis of the data collection tools, it was investigated whether there was a statistically important change between the pre-test and post-test results of the groups in terms of achievement and attitudes. The findings of the study shows that it was determined that the mathematics achievement and attitude of the experimental group, which was switched to shapes and letter variables, increased positively compared to the mathematics achievement and attitude of the control group teaching with traditional teaching methods. As a result of the research, numerous suggestions were made to the studies and researchers related to the movement. Key Words: Teaching Algebra, The Concept of Variables, Letter Symbols, Algebraic Expressions
The effect of the concept of variable in algebra teaching from shape symbols to letter representation on students' achievement and attitude
Keywords: Matematik; Eğitim ve Öğretim