ELAZIĞ`IN KANAL E VE KANAL 23 TELEVİZYONLARININ ŞEHİR İNSANININ GÜNDEMLERİNİ TAYİNİNDEKİ ROLÜ - CANPOLAT, ALİ (Fırat Üniveristesi, 2006)
Yüksek Lisans TeziELAZIĞ'IN KANAL E VE KANAL 23 TELEVİZYONLARININŞEHİR İNSANININ GÜNDEMLERİNİ TAYİNİNDEKİ ROLÜAli CANPOLATFırat ÜniversitesiSosyal Bilimler EnstitüsüRadyo-TV ve Sinema Anabilim Dalı2006, Sayfa: XI+215Medya, özellikle demokratik toplumlarda bireylerin bilgi, düşünce, inanç,duygu, tutum ve davranışlarını etkileyebilecek önemli bir güce sahip bulunmaktadır. Buetkisi sadece bireylerle sınırlı değildir. Aynı zamanda toplumsal gruplar, toplumsalkurumlar ve devlet dâhil tüm örgüt yapılarını etkileyebilecek ve yönlendirebilecek önemlibir etkidir. Medya kavramı içinde yer alan televizyon ise insanlar üzerinde en etkiliiletişim faktörlerinden biri olarak kabul edilmektedir.Televizyon, topluma sunduğu mesajların etkisi ve hızı yönü ile diğer kitleiletişim araçlarından ayrılmaktadır. Özellikle haber içeriklerini, görüntü, ses (efekt),müzik, ışık, dekor ve yazı öğeleriyle birlikte etkileyici bir sunumla vermesi etki yönüylediğer kitle iletişim araçlarından onu üstün hale getirmektedir. Bu ayrıcalıklı özelliklertelevizyonu birey ve toplum üzerinde daha etkili kılmaktadır. Bunun sonucu olarak toplumgündemini belirlemede televizyon önemli rol oynamaktadır. Televizyona biçilen bu rolçerçevesinde ulusal televizyonlar daha çok ulusal konularla ilgili ülke gündeminibelirlemektedir. Yerel televizyonların da yerel konularla ilgili yerel toplumun gündeminibelirlediği düşünülmektedir.Ulusal ve yerel televizyonların gündem oluşturma/belirleme süreçlerinintemelinde daha çok haber unsuru bulunmaktadır. Televizyon yukarıda sıralanan ayrıcalıklıözelliklerini, objektiflik boyutuna dokunmadan, haber unsurunda kullanarak adeta birgelinin süslenmesi gibi mesajı süslemekte ve böylece daha etkili olmaktadır. İşte buetkinin bir sonucu olarak toplumda gündem oluşturduğu, bu güne kadar yapılanaraştırmalarda kabul edilmekte ve varsayılmaktadır. Bu çalışmada da özellikle yereltelevizyonların şehir insanının gündemini belirlemedeki rolü ele alınmaktadır. Elazığ'dayayın yapan yerel Kanal E ve Kanal 23 televizyonlarının şehir insanının gündeminibelirlemedeki rolü medyanın gündem belirleme kuramı çerçevesindedeğerlendirilmektedir.Anahtar Kelimeler: Medya, yerel medya, televizyon, gündem belirleme,

SUMMARYMaster ThesisTHE ROLE OF CHANNEL E AND CHANNEL 23 TELEVISIONS IN ELAZIĞABOUT DETERMINING THE AGENDA OF CITY PEOPLEAli CANPOLATFirat UniversitySocial Sciences InstituteRadio-TV and Cinema Main Branch2006, Page: XI+215Media, especially in democratic nations, has a significant power by influencingthe knowledge, the opinion, the beliefs, feelings, attitudes and behaviors of theindividuals. This influencing power is not limited with the individuals. It is an importantimpact that could also affect and direct all constitutions including social groups,institutions and even the government. Television, as stated in media concept, is acceptedas one of the most effective communication factors on people.Television differs from the other communication implements because of theimpact and speed of the messages presented to the society. Especially, the effectivepresentation of the news contents by visual and auditory effects, music, lights, decorationsand scrolls makes television superior than the other mass media implements. Thesesignificant characteristics make television more effective on the individual and the society.Consequently, television plays an important role in agenda -setting process. As a result ofits role, national channels generally set their agenda according to the national topics. So, itis thought that local televisions set their local agenda concerning with local topics.On the basis of agenda -setting process of the national and local televisions,there is mostly the information factor. Television by using its privileged characteristicsstated above and without touching to the objective dimension in the news adorns themessage like the adorning of a bride and so makes the message more effective. As a resultof that effect, it is accepted by the researchers that television sets the agenda of thesociety. This study specially detects the role of local channels in setting the agenda of citypeople. The agenda setting role of Channel E and Channel 23, broadcasting in Elazığ, isutilized in the terms of media setting theory.Key words: Media, local media, television, agenda setting
The Role of Channel E and Channel 23 televisions in Elaziğ about determining the agenda of city people
Keywords: Radyo-Televizyon