Hz. Hatice’nin Evliliği ve İlgili Rivayetlerin Değerlendirilmesi - Kazan, Tahsin (İnönü Üniversitesi, 2020)
Hz. Hatîce, Hz. Peygamber’in bi‘setten önce evlendiği tek eşidir. O, zengin ve itibar sahibi olup İslam’a giren ilk kişi olma şerefine sahip olmuş ve Allah Rasûlü’nün hayatında derin iz bırakmış bir insandır. Sünni kaynaklar, onun Hz. Peygamber ile evlenmeden önce iki kişi ile evlendiğini haber vermekte ve bu evliliklerden doğan çocukları ile ilgili özde bir ihtilaf içermemekle birlikte detay denilebilecek bazı meselelerde farklı görüşler savunmaktadır. Şia ise, bazı gerekçeler ileri sürerek Hz. Hatîce’nin Hz. Peygamber dışındaki evliliğini kabul etmemektedir. İlk Müslüman olan kişinin kimliği hakkında da her iki ekolün farklı anlayışlara sahip oldukları müşahede edilmektedir. Ayrıca Şia, Hz. Peygamber’in Hz. Fâtıma dışında kız çocuklarının olmadığını savunarak Allah Rasûlü’nün iki kızının Hz. Osman ile yaptığı evliliklerini de kabul etmemektedir. Kaynaklarda Hz. Hatîce’nin Allah Rasûlü ile evlendiğinde kaç yaşında olduğuna dair farklı rakamlar dile getirilmiştir. Bu çalışmada, Hz. Hatîce’nin Hz. Peygamber ile evlenme yaşıyla ilgili rivayetlerde dile getirilen farklı rakamlar tetkik edilecektir. Buradan hareketle her iki mezhebin rivayetlere yaklaşımının ideolojik olup olmadığı ortaya konulacaktır.
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları