The aquatic Coleoptera (Helophoridae and Hydrophilidae) species contributing the parasitisim and phoresy, with main habitat characteristics in Erzurum and surroundings (East Anatolia) - İncekara, Ümit; Erman, Orhan (My University, 2008)
Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki (Erzurum ve çevresi) heloforid ve hidrofilid (Coleoptera) materyali üzerinde parazitizm ve forezi durumu ilk defa çalışılmıştır. 22 heloforid türünün beşinde ve 16 hidrofilid türünün üçünde parazitizm, 16 hidrofilid türünün ikisinde ise forezi durumu tespit edilmiştir. En çok parazitizm bir hidrofilid türü olan Laccobius gracilis Motschulsky’te gözlenmiştir. Bütün sucul akarların ikinci çift kanatların altında taşındığı görülmüştür. Parazitizm/forezi görülen türlerin yerleştiği habitatların temel özellikleri kısaca tartışılmıştır.
Keywords: Erzurum; Doğu Anadolu Bölgesi; habitatlar; ortak yaşama; Hydrophilidae; birlikte taşınma; sucul böcekler; su kenesi; parazitlenme; Helophoridae