DİATOMİTİN KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN HARÇLARDA PUZOLANİK MALZEME OLARAK KULLANILABİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI - KARABULUT, BÜŞRA (Fırat Üniveristesi, 2025)
Bu tez çalışmasında, kendiliğinden yerleşen harç (KYH) üretiminde diatomit ve uçucu kül katkılarının dayanım ve durabilite özellikleri üzerindeki etkileri incelenmiştir. KYH'nin işlenebilirlik özellikleri mini çökme-yayılma ve viskozimetre deneyleriyle, mekanik ve dayanıklılık özellikleri ise eğilmede çekme dayanımı, basınç dayanımı, sülfat direnci ve donma-çözülme testleriyle değerlendirilmiştir. Toplamda 19 farklı karışım hazırlanmış ve her deney için üçer numune dökülmüştür. İkili karışımlarda Portland çimentosu %5, %10, %15 ve %20 oranlarında diatomit ile ikame edilmiştir. Üçlü karışımlarda ise toplam mineral katkı oranı %30'u aşmayacak şekilde düzenlenmiş; sabit diatomit miktarlarına (%5, %10, %15, %20) farklı oranlarda (%5, %10, %15, %20, %25) uçucu kül eklenmiştir. Sertleşmiş hal özellikleri 40x40x160 mm prizmatik ve 50x50x50 mm küp numunelerle analiz edilmiştir. Ayrıca yoğunluk, porozite, toplam su emme ve kapiler su emme testleri uygulanmıştır. Çalışma sonucunda, %5 diatomit içeren ikili karışımın ve %5 diatomit ile %5 uçucu kül içeren üçlü karışımın kontrol numunesine yakın dayanım ve dayanıklılık özellikleri sergilediği belirlenmiştir.

In this thesis study, the effects of diatomite and fly ash (FA) additives on the strength and durability properties of self-compacting mortar (SCM) were investigated. The workability properties of SCM were evaluated using mini slump flow and viscometer tests, while mechanical and durability properties were analyzed through flexural strength, compressive strength, sulfate resistance, and freeze-thaw tests. A total of 19 different mixtures were prepared, and three samples were cast for each test. In binary mixtures, Portland cement was replaced with diatomite at rates of 5%, 10%, 15%, and 20%. In ternary mixtures, the total mineral additive ratio was limited to not exceed 30%, and varying amounts of fly ash (5%, 10%, 15%, 20%, 25%) were added to fixed diatomite levels (5%, 10%, 15%, 20%). The hardened state properties were analyzed using 40x40x160 mm prismatic and 50x50x50 mm cubic specimens. Additionally, density, porosity, total water absorption, and capillary water absorption tests were conducted. As a result of the study, it was determined that the binary mixture containing 5% diatomite and the ternary mixture containing 5% diatomite and 5% fly ash exhibited strength and durability properties close to those of the control specimen.
Investigation of the usability of diatomiteas a puzzolanic material in self-compacting mortars
Keywords: İnşaat Mühendisliği