GÖKKUŞAĞI ALABALIĞI'NDA SİNDİRİM KANALININ HİSTOLOJİK OLARAK İNCELENMESİ - ŞİMŞEK, SİBEL (Fırat Üniveristesi, 1995)
Yüksek Lisans Tezi GÖKKUŞA?I ALABALI?I (Oncorhynhus mykiss,W.)'NDA SİNDİRİM KANALININ HİSTOLOJİK OLARAK İNCELENMESİ Sibel ŞİMŞEK Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Yetiştiriciliği Anabilim Dalı 1995, Sayfa: 41 Bu çalışmada; F.Ü. Su Ürünleri Fakültesi Cip Balık üretim ve Yetiştirme tesisinden sağlanan 40 adet Gökkuşağı Alabalığı {Oncorhyncus mykiss,W.)'nin özefagus, mide ve bağırsaklarının histolojik yapısı ışık mikroskobunda incelendi. Gökkuşağı alabalığı'nın özefagus epitelyumunun çok kıvrımlı olduğu ve mukozasında tad alma tomurcukları ve tenten hücrelerim ihtiva ettiği görüldü. Muskularis tabakasında; çizgili kas fibrillerinden meydana gelen dışta longitufinal, içte sirküler tabakalarından oluştuğu belirlendi. En dışta ise ince bir seroza tabakası bulunmaktadır. Midenin, kardiyak ve pilorik bölümleri incelendiğinde her iki bölümün de mukozasının kıvrımlı ve kolumnar hücrelerden oluştuğu görüldü. Kardiyak midede kısa patrik pitler ve saröz kardiyak bezler, pilorik midede ise uzun gastrik pitler ve bazı kesitlerinde de pilorik bezlere rastlandı. Pilorik midenin sirküler kas katmanının, kardiyak midedekinden daha kalın olduğu tespit edildi. Bağırsakların mukozası da kıvrımlı ve prizmatik hücrelerden meydana gelmekte ve aralarında bol miktarda kadeh hücreleri bulunmaktadır. İnce bağırsakta kalın bağırsağa göre hücrelerin sayısının daha fazla olduğu tespit edildi. Özefagus ve bağırsaktaki kadeh hücreleri alsiyan mavizi-karnechtrot boyası ile maviye,P.A.S boyası ile de kırmızı -pembe renge boyandı.Bu da kadeh hücrelerinin glikozaminoglikan içerdiğini göstermektedir. Anahtar Kelimeler:Gökkuşağı alabalığı (oncorhynchus mykiss),Sindirim kanalı, Histoloji.

Masters Thesis HİSTOLOGİCAL STUDY ON DİGESTİVE TRACT OF THE RAİNBOW TROUT (Oncorhychus mykiss,W.) Sibel ŞİMŞEK Fırat University Graduate School Naturel and Applied Sciences Department of Fish Production and Breeding 1995,Page 41 In this study, histologic structure of the oesophagus, stomach and intestine of 40 Rainbow trout (Oncorhychus mykiss,W.) brought from Fırat University, Fisheries Faculty, Cip Fish Production and Breeding Foundation were exemined using light mikroscope. The oesophagus epithelium of Rainbow trout was very folded and Its mucosa contains gablet cells. It was dermined that the muscularis layer consists of striated muscle fibres on the outer longitudinal layer and the inner circular muscle layer. There is a thin serosa layer on the outer side. The muscosa of cardiac and pyloric ragions of the stomach had folded and columner cells. The small gastric pits and serous cardiac glands were seen in cardiac stomach. Also the long gastric pits in pyloric stomach and pyloric glands were observed only in its some sections, The circular muscle layer of pyloric stomach was thicker than the layer of cardiac stomach. The mucosa of intestine is composed of folded columnar cells and there are many gablet cells among them. The amount of these cells are more in the small intestine than the large intestine. Goblet cells in the oesophagus and intestine were stained blue with Alcian blue and also stained red-pink with P.A.S. As a result goblet cells contain glucosamineglycan. Key Words:Rainbow trout (Oncorhychus mykiss,W.),Digestive track,Histology.
Histological study on digestive tract of the rainbow trout
Keywords: Su Ürünleri; Aquatic Products