The effect of calcium concentration of water on chloride cell density in gill of brown trout (Salmo trutta L.) larvae - Calta, Metin (My University, 2000)
Bu çalısma, sudaki kalsiyum konsantrasyonunun kahverengi alabalık (Salmo trutta L) larvasının solungaçlarındaki klor hücrelerinin (mitokondrice zengin hücre) yogunluguna etkisinin belirlenmesi için yapılmıstır. Bu amaçla, larvalar yumurtadan çıktıktan iki hafta sonra üç gruba ayrıldı ve her bir grup iki hafta süre ile farklı kalsiyum konsantrasyonuna maruz bırakıldı. Solungaç kemeri epitelindeki klor hücreleri sayısının sudaki kalsiyum konsantrasyonunun azalmasına paralel olarak arttıgı sonucu elde edilmistir. Klor hücrelerindeki bu artıs normal tatlısuda tutulan larvalarla karsılastırıldıgında düsük kalsiyumlu suda tutulan larvaların solungaçlarında (P<0.001) ve düsük kalsiyumlu tatlısuda tutulan larvaların solungaçlarında (P<0.05) istatistiksel olarak önemli bulunmustur.
Keywords: Solungaçlar; kalsiyum; Salmo trutta; dere alabalığı; su kalitesi; tatlısu balıkları; klor hücreleri