ELAZIĞ YÖRESİNDE YETİŞEN BAZI VİCİA L., TÜRLERİNİN VİTAMİN C VE VİTAMİN E DÜZEYLERİNİN ARAŞTIRILMASI - ERSARI, FETHİ AHMET (Fırat Üniveristesi, 2003)
YÜKSEKLİSANSTLZİ ELAZIĞ YÖRESİNDE YETİŞEN bazi vida ı, türlerinde vitamin c ve vi tamin E DÜZEYLERİNİN ARAŞTIRILMASI Fethi Ahmet ERSARI Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Ana Bilim Dalı 2003, Sayfa: 30 Bu çalışmada, Elazığ yöresinde yetişen Vicia L. ( Vicia cracca L. Vida cappadodcica Boiss., Vida erwilia L, Wild., Vida noeana Reuter ex Boiss., Vicia peregrina L. Vida michauxii Sprengel., Vida mollis Boiss ve Hausskn. Ex Boiss., Vicia sericocarpa Fenzl., Vicia anatolica Turrill., Vicia cuspidata Boiss., Vicia sativa L., subsp saliva, subsp:nigra (L.) Ehrh. Vary, nigra) türlerinin kuru ve yaş tohumlarındaki vitamin E ve vitamin C düzeyleri araştırılmıştır. Örnekler doğal habitallarından toplanmıştır, ölçümler HPLC ( High Performance Liquid Chromatography) ile belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre yaş tohumlarda kuru tohumlara oranla daha fazla C vitamini ve E vitamini olduğu tespit edilmiştir. Kuru tohumlarda en fazla vitamin E Vicia mollis 'te en az vitamin E Vida erwilia'da, en fazla vitamin C Vicia cappadodcica' 'da en az vitamin C'nin Vicia cuspidata'Ğa bulunduğu tespit edilmiştir. Yaş tohumlarda ise en fazla vitamin E Vicia noeana' da en az vitamin L Vida anatolica'da, en fazla vitamin C Vicia sativa L., sııbsp sativa' && en az vitamin C ise Vicia cuspidata'' âti olduğu bulunmuştur. Anahtar Kelimeler: Vicia, Vitamin E, Vitamin C, Tohum, HPLC. IH

SUMMARY MASTER THESIS INVESTIGATION OF THE VİTAMİN E AND VİTAMİN C LEVELS IN SOME SPECIES OF VlCtA L. GROWING IN ELAZI? REGION. Fethi Ahmet ERSARI Fırat university Graduate School of Natural and Applied Seienee Department of Biology 2003, page: 30 In this study, vitamin E and vitamin C levels were investigated in immature and mature seeds of the species., ( Vicia cracca L., Vicia cappadocica Boiss., Vicia erwilia L. Wild., Vicia iioeana Reuter ex Boiss., Vicia peregrina L. Vicia michauxii Sprengel., Vicia mollis Boiss ve Hausskn. Ex Boiss., Vicia sericocarpaVenz\., Vicia analolica Turrill., Vicia cuspidala Boiss., Vicia Saliva L., subsp saliva, subsp nigra (L.) Ehrh. var: nigra) growing in Elazığ region. Measurements were made by HPLC. According to the results obtained, immature seeds had more vitamin E and vitamin C than (he mature seeds. In immature seeds, the most abundant vitamin E Vicia mollis, the least in Vicia ervilia, and the most abundant vitamin C Vicia cappadocica the least in Vicia cuspidala. In mature seeds, the most abundant vitamin E were found in Vicia noeana, the least in Vicia analolica, and the most vitamin C in Vicia saliva L., subsp saliva, the least in Vicia cuspidala. Key Words: Vicia, Vitamin A, Vitamin C, Seed, HPLC. IV
Investigation of the vitamin E and vitamin C levels in some species of Vicia L., growing in Elazığ region
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Biyoloji; Biology