Sürdürülebilir Biyoenerji Üretimi İçin Mikroalg Tabanlı Mikrobiyal Yakıt Hücreleri - Saatçı, Ahmet; Taskan, Banu; Taşkan, Ergin (My University, 2022)
Nüfus artışı ve endüstriyel gelişme nedeniyle küresel enerji ihtiyacı ve enerji tüketimi endişe verici bir oranda artmaktadır. Artan enerji talebini karşılamak için alternatif yenilenebilir enerji kaynaklarına ihtiyaç vardır. Mikrobiyal yakıt hücreleri (MYH’ler) atıklardan direk elektrik üretimi ve eş zamanlı olarak atıkların arıtımının gerçekleştirilmesinden dolayı yenilenebilir enerji üretimi açısından son yıllarda oldukça dikkat çekmektedir. Diğer taraftan mikroalgler, bünyelerinde enerji değeri yüksek bileşikleri depolaması ve fotosentez yoluyla CO2’yi uzaklaştırarak oksijen üretmesi nedeniyle yenilenebilir enerji üretimi alanında ve çevresel uygulamalarda ön plana çıkmıştır. Son yıllarda mikroalglerin MYH sistemlerinde kullanılması ile mikroalglerin MYH’nin verimliliğini artırabildiği ve biyoelektrik üretimi için uygun maliyetli ve sürdürülebilir bir yaklaşım sağlayabildiği anlaşılmıştır. Mikroalg tabanlı MYH’ler (MT-MYH) diğer MYH sistemlerine kıyasla daha fazla sürdürülebilir olmasına rağmen, şu an literatürdeki veriler yetersizdir. Bu sistemlerin verimliliğini artırmak ve büyük ölçekli uygulamaların yaygınlaşabilmesi için bu sistemler üzerine yapılan araştırmaların arttırılması gerekmektedir. Bu çalışmada sürdürülebilir bir biyoenerji üretimi için mikroalg tabanlı MYH’ler detaylı bir şekilde analiz edilerek ele alınmıştır.
Keywords: Enerji üretimi; mikroalg; Mikrobiyal yakıt hücresi; biyoelektrik