YENİ TİP LEVHALI ISI DEĞİŞTİRGECİNDE NANOAKIŞKANIN ISI TRANSFERİNE ETKİSİ - PEKER, GÖKÇE (Fırat Üniveristesi, 2021)
Bu çalışmada yeni bir levhalı ısı değiştiricisi tasarlanmış ve iş akışkanı olarak Al2O3/su, CuO/su, nanoakışkanları ve su kullanılmıştır. Böylece ısı değiştirici içerisine farklı geometride yerleştirilen yayların oluşturduğu şekil etkisi ve kullanılan nanoakışkanlarla ısı transferini artırma yoluna gidilmiştir. Nanoakışkan konsantrasyon oranının, debisinin, yeni tip levhalı ısı değiştiricinin geometrik parametrelerinin ısı transferine ve basınç düşümüne etkileri deneysel olarak incelenmiştir. Kurulan deney düzeneği sıcak nanoakışkanlı ve soğuk sulu olmak üzere iki çevrimden oluşmuştur. Sıcaklık kontrollü tankta ısıtılan nanoakışkan yeni tip levhalı ısı değiştiricide su yardımıyla soğutulmuş bu sırada olan ısı transferi ve basınç düşümleri incelenerek ısı değiştiricinin ısıl verimi ve hidrolik performansı ölçülmüştür. Farklı geometriler, debiler, konsantrasyon oranları, farklı nanoakışkanlar incelenen parametrelerdir. Elde edilen ısı transferi ve basınç düşümü sonuçları birbiriyle karşılaştırılarak sonuçlar yorumlanmış, verimli ısı transferini sağlayacak geometri, nanoakışkan konsantrasyon oranı ve debi belirlenmiştir

In this study, a new plate heat exchanger was designed and, Al2O3 / water, CuO / water nanofluids and water were used as work fluid. Thus, the shape effect created by the springs placed in different geometries in the heat exchanger and the heat transfer has been increased with the nanofluids used. The effects of the geometric parameters of the new type plate heat exchanger, nanofluid concentration ratio and flow rate on heat transfer and pressure drop were investigated experimentally. The experimental setup set up consisted of two cycles to be hot nanofluidic and cold water. The nano-fluid heated in the temperaturecontrolled tank was cooled with the help of water in a new type plate heat exchanger, and the thermal efficiency and hydraulic performance of the heat exchanger were measured by examining the heat transfer and pressure drops that occur at that time. Different geometries, flow rates, concentration ratios, different nanofluids are the parameters studied. The obtained heat transfer and pressure drop results were compared and the results were interpreted, and the geometry, nanofluidic concentration ratio and flow rate that will ensure efficient heat transfer were determined.
The effect of nanofluid on heat transfer in a new type plate heat exchanger
Keywords: Makine Mühendisliği