Sıcak presleme yöntemiyle imal edilmiş SiCp takviyeli alüminyum esaslı kompozitlerin difüzyon kaynağında sürenin birleşme üzerindeki etkisinin incelenmesi - Çalıgülü, Ugur; Dikbaş, Halil; Taşkın, Mustafa (My University, 2006)
Bu çalışmada, sıcak presleme yöntemiyle imal edilmiş SiCp takviyeli Al esaslı kompozit çiftinin difüzyon kaynağı yöntemiyle birleştirilmesinde kaynak süresinin birleşme üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Difüzyon kaynakları, özel olarak hazırlanmış difüzyon kaynak aparatında 600 °C’lik sabit sıcaklıkta, 20-40-60 dakikalık sürelerde ve 30 N’luk sabit dinamik yükle argon atmosferinde yapılmıştır. Kaynak sonrası birleşme ara yüzeyinde meydana gelen mikro yapı değişiklikleri optik mikroskop ve SEM ile incelenmiştir. Ayrıca kaynak sonrası numunelere bindirme-kayma testleri uygulanarak numunelerin bağlantı mukavemeti tespit edilmiştir. Yapılan deney ve incelemeler sonrasında bütün kaynaklı numunelerde, artan süreye paralel olarak kaynağın mekanik özelliklerinin iyileştiği gözlenmiştir.
Keywords: Mühendislik; Makine; Malzeme Bilimleri; Özellik ve Test; Mühendislik; Kimya; Malzeme Bilimleri; Biyomalzemeler; Malzeme Bilimleri; Kompozitler