İBN HALDÛN'UN KELÂMCILIĞI - HACİBEKİROĞLU, ABDULLAH (Fırat Üniveristesi, 2008)
Hicri 732 yılında doğan asıl adı İbrahim b. Abdurrahman b. Haldûn olan İbn Haldûn, Eş'ari ve Selefiye âlimlerinin en meşhurlarından biridir. İbn Haldûn Tunus'ta doğdu ve hayatının ilk yıllarını Tunus'ta geçirdi. Yaşamının büyük bir kısmını da Tunus ve Mısır'da geçirdi. O, 786 yılında Mısır kadısı oldu. En meşhur eseri olan Mukaddime'yi İbn Selame kalesinde yazdı ve bunu Sultan Ebû Abbas'a hediye (ithaf) etmiştir.İbn Haldûn, İslamî ilimlerin hemen hemen hepsinde eserler kaleme almıştır. Bu sırada İslam düşüncesinde yer edinecek birçok öğrenci yetiştirmiştir. İlmî derecesini tüm çağdaşları kabul etmiştir. Ehl-i Sünnet akidesini en iyi şekilde savunmuş olan İbn Haldûn'un eserleri birçok farklı dile çevrilmiştir. İbn Haldûn Kelâmî görüşlerini Mukaddime, Lübâbu'l-Muhassal ve Şifâu's-Sail adlı eserlerinde toplamıştır. Bu eserlerinde genel olarak bilgi, varlık, Allah, iman, nübüvvet ve ahiret konularına yer vermiştir.İbn Haldûn Müslümanlara karşı son derece müsamaha ve hoşgörüyle yaklaşmış, düşüncelerinde orta yolu izlemeye çalışmıştır. O, 808 yılında Mısır'da vefat etmiştir.Anahtar Kelimeler: İbn Haldûn, Kelâm, Kur'an, Nübüvvet.

Ibn Khaldun, whose real name İbrahim b. Abdurrahman b. Haldûn was born hegira 732, is one of most famous scientist of ?Eş?ari Kelâm and Selef? ecole.Ibn Khaldun, was born in ?Tunus?. He lived his initial years of his life in Tunus. He lived his most of years in Tunus and Egypt. He was the Cadi of Egypt in 786. He has written his most famous work ?Mukaddime? in Ibn Selame castle and presented to lion Ebû Abbas.He had works of every Islamic branchs and also he educated so important students in Islamic thought world. All of his contemporaries had accepted his escientific degree.There are many translations in different languages of the works of Ibn Khaldun who defends ?Ehl-i Sünnet? belief best. Ibn Khaldun has collected this theologial point of riews in his pamphlets Mukaddime, Lübâbu?l-Muhassal ve Şifâu?s-Sail. In these works he statuted the subjects of knowledge, existence, Allah, belief, prophety and the present age. Ibn Khaldun, has behavied to the moslems gentel and tolerance and had take a middle way in his ideas. He died in Egypt in 808.Key words: Ibn Khaldun, Theology (Kelâm), Qor?an, Prophety.
The theology of İbn Haldûn
Keywords: Din