Addüksiyonda elevasyon (Upshoot) veya depresyon (Downshoot) gösteren Duane retraksiyon sendromlu olgularda cerrahi tedavi sonuçları - Çelebi, Serdal; Uysal, Yusuf; Mutlu, F. Mehmet; Altınsoy, H. İbrahim (My University, 2003)
Amaç: Duane retraksiyon sendromlu (DRS) bazı olgularda addüksiyon esnasında elevasyon (upshoot) ya da depresyon (downshoot) gözlenmektedir. Ciddi kozmetik sorun oluşturan böylesi durumlarda cerrahi tedaviye başvurmak gerekebilir. Amacımız bu tür hastalarda uyguladığımız cerrahi teknik ve sonuçları sunmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, yaşları 21-23 arasında değişen ve addüksiyonda belirgin elevasyon veya depresyon gösteren altı erkek olgu üzerinde gerçekleştirildi. Elevasyon veya depresyonu düzeltmek için, lateral rektus kasa Y-split cerrahisi uygulandı. Y-split işleminin yeterli olmadığı durumlarda üst rektus kas cerrahisi (geriletme ve/veya Faden) ve/veya alt oblik kas miyektomi yapıldı. Bulgular: Olguların dördü unilateral iken, iki olgu bilateraldi. Yine, olgulardan dördü tip l iken, ikisi tip 2 idi. Olgulardan beşinde elevasyon varken, bir olguda ise depresyon vardı. Ayrıca, primer pozisyonda 4 olguda ekzotropya vardı. Lateral rektus Y-split cerrahisi beş olguda tek başına veya üst rektus/alt oblik kas cerrahisi ile kombine edilerek uygulandı. Bu cerrahi girişimler sonrası tüm olgularda elevasyon veya depresyonun tatminkar bir şekilde düzeldiği gözlendi. Sonuç: Addüksiyonda gözün yukarı veya aşağı deviasyonu DRS'lu olguların kliniğinde önemli bir yer tutmaktadır. Bir çok hastada bu durum bir sorun oluşturmazken, bazı olgularda ise ciddi kozmetik sorunlara neden olabilir. Böylesi durumlarda cerrahi tedaviye başvurulabilir ve tatminkar sonuçlar elde edilebilir.
Keywords: Duane retraksiyon sendromu; Oftalmolojik cerrahi işlemler; Tedavi sonucu