ELAZIĞ İLİNDEKİ 8-15 YAŞ ARASI ÇOCUKLARDA HİPODONTİ PREVALANSININ DEĞERLENDİRİLMESİ - Yıldız, Semsettin; Ataş, Osman; Tekin, Samet; Ataş, Asime Gezer (My University, 2022)
Bu çalışmada Elazığ ilindeki 8-15 yaş arası çocuklarda (üçüncü molarlar hariç) daimi dişlerde görülen konjenital diş eksikliklerinin prevelansının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla Diş Hekimliği Fakültesi Çocuk Diş Hekimliği Anabilim dalı kliniğine çeşitli dental problemleri nedeniyle başvuran 969 çocuğun (473 kız, 496 erkek) retrospektif olarak panoramik radyografları incelendi. Çalışmadan elde edilen veriler tanımlayıcı istatistik ve Ki-kare testi kullanılarak analiz edildi ve p<0.05 anlamlı olarak kabul edildi. Çalışmamızda hipodonti prevalansı %5 olarak bulundu (erkeklerde %4 ve kızlarda ise %5.9) ve cinsiyete göre istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlenmedi. En sık eksikliği gözlenen dişler sırası ile alt ikinci premolarlar (%53.2), üst lateral (%18.7) ve üst ikinci premolar (%16.8) olarak tespit edildi. Ayrıntılı ve dikkatli bir radyografik inceleme konjenital olarak eksik dişlerin teşhisi önemli olduğundan, hipodontisi olan hastaların fonksiyon ve estetiği multidisipliner bir anlayışla yeniden kazandırılması önerilmektedir.
Keywords: Prevalans; Dental anomali; Hipodonti