MİLLİ KÜTÜPHANEDE 06 MİL YZ A 54 NUMARADA KAYITLI BİR ŞİİR MECMUASI: MECMÛ'A-İ EŞ'ÂR VE FEVÂ'ÎD (İNCELEME-METİN) - AKATAY, KÜBRA (Fırat Üniveristesi, 2017)
Edebiyat tarihimizin aydınlatılması noktasında önemli bir yer tutan, manzum veya mensur birer antoloji niteliğinde olan mecmualar, dönemlerinde rağbet gören edebî ürünlerin günümüze kadar gelmesini sağlayan klâsik kaynaklardan biridir. Mecmualar yazıldığı dönemin okuyucu zevkinin tespiti, üslûp çalışmalarına katkısı, temel kaynaklarda tespit edilemeyen şairleri veya şiirleri içermesi, bunun yanında divan sahibi şairlerin divanlarında yer almayan kimi şiirlere yer vermesi gibi birçok hususta araştırmacılara katkı sağlamaktadır. Bu çalışmada Milli Kütüphanede 06 Mil Yz A 54 numarada kayıtlı olan, mürettibi ve tertip tarihi belli olmayan Mecmû'a-i Eş'âr ve Fevâ'îd adlı şiir mecmuasını inceledik. Çalışmamızda mecmuanın ne olduğu, şiir mecmualarının tasnifi ve klasik Türk edebiyatımız açısından önemine değindik. Çalışmamıza konu olan mecmua tanıtıldıktan sonra mecmuanın bütünü hakkında bir değerlendirme yapıldı ve mecmuanın transkripsiyonlu metni verildi. Mecmuadaki şiirler, şairlerinin yayınlanmış divanı var ise buradaki şiirlerle karşılaştırılarak okundu ve aradaki nüsha farkları dipnotta gösterildi. Mecmuadaki şairler ve şiirlerini gösteren tablolar hazırlandı ve bu tablolardaki verilerden hareketle oluşturulan grafiklerle çeşitli değerlendirmeler yapıldı. Anahtar Kelimeler: Mecmua, şiir, divan, Mecmû'a-i Eş'âr ve Fevâ'îd.

Magazines are classical resources enables to bring literal works of its own time to our modern time and the ones that has important role in clarifying our literature history and the ones that has an anthological value as a prose and poetic. Magazines help researchers in many ways such as finding its own times' readers' pleasure, with its contribution to finding a style, with its inclusion the poets and the poems that couldn't have been defined and also, with its inclusion of some poems of some poets who have a poem collection and who didn't include these poems to their collections. In this study, we analyzed the poem magazine " Mecmu' a- i Eş' ar ve Feva' id" with the number of 06 Mil Yz A 54 whose copyright and editor weren't known. We mentioned about what the magazine is, grading of poem magazines and their importance according to Classical Turkish Literature. After the magazine that is the subject of our study was introduced, an assessment was done about the magazine and magazines text was given with its transcription. The poems in the magazine were read by comparing them with the poems that are in the poets collection if the poet had a published collection and differences between them were showed in footnotes. While analyzing the magazine, a table that shows poets and poems in the text was prepared and several assessments were done according to the datas given in this table. Key Words: Magazine, Poem, Collection of Poem, Mecmu'a- i Eş' ar ve Feva'id
A poem mejmua recorded with the number of 06 Mil Yz A 54 in National Library: Mecmû'a-i Eş'âr ve Fevâ'îd (Analysis- transcription)
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı