PEYAMİ SAFA’NIN ROMANLARINDA İSİM SEMBOLİZASYONU - Kuran, Şeyma Büyükkavas (Fırat University, 2005)
İnsanı anlatan edebî tür olan romanda yer alan şahıs, zaman, mekan gibi unsurlar yazarın niyetini ortaya koy-mak açısından farklı görevler üstlenirler. Sözgelimi bir roman kişisinin karakterine dair verilen ayrıntılarla romanın mesajına ya da sonuna dair ip uçları verilebilir. Aynı şekilde roman kişisine verilen adlar da bazen kişiye bir ad olmakla kalmaz, bazı özellik, durum ve tavırları sembolize edici işlev üstlenebilir. Peyami Safa’ nın on bir romanında yer alan şahıslara bu çerçeveden bakıldığında şahısların taşıdıkları adların bazen şahsın karakterinin tamamını bazen bir yönünü tanımlayıcı, bazen anlatıcının o şahsa karşı takındığı tavrı ortaya ko-yucu özellikte olduğu görülür.