Sis Bilişim Güvenlik Boyutları ve Güvenlik Analizi - Topaloğlu, Fatih (Fırat University, 2021)
Sis bilişim, bulut bilişimi ağların kenarına kadar genişleten bir paradigmadır. Sis bilişimin öne çıkan özelliği dağınık ve son kullanıcılara yakın hizmetler sunmasıdır. Bu özellik, gizliliğin ve verilerin güvenliğinin korunması açısından çok önemlidir. Çünkü, sis bilişimin dağıtılmış mimarisi saldırı vektörlerinin sayısını arttırarak uç cihazların sahip olduğu verileri daha savunmasız hale getirir ve kötü amaçlı yazılım sızmalarına ve güvenlik açıklarına neden olur. Makale sis bilişim ortamındaki çeşitli güvenlik unsurlarının boyutlarını ve kapsamlı teknik analizini içermektedir. Bu çalışma iki nedenden dolayı ele alınmıştır. Birincisi, güvenlik, IoT sistemleri arasında belki de en büyük teknik kaygıdır, dolayısıyla özel bir çalışma olarak ele alınması gerekmektedir. İkincisi, çalışma son derece teknik ayrıntılar içerdiğinden güvenlik uzmanlarının en çok ilgi duyduğu bilgilerin bir kaynakta toplanması amaçlanmıştır.
Keywords: Engineering; Mühendislik