DETERMINANTS OF MOBILE PENETRATION TO FORECAST NEW BROADBAND ADOPTION: OECD CASE - Sagbansua, Lutfu; Şahin, Osman; Çöl, Muhterem (My University, 2015)
Bu makalede mobil penetrasyon ile iletişim altyapısının çeşitli göstergeleri arasındaki ilişki OECD ülkeleri genelinde analiz edilmektedir. Bu amaçla panel data yöntemi kullanılmıştır. Değişkenlerin içsellik sorunu ve ağ etkilerini kontrol edebilmek için Arellano-Bond dinamik panel tahmini uygulanmıştır. Özel olarak bu makale, ilerideki çalışmalarda 4G kullanımını tahminleyebilmek için dinamik panel data analizini kullanarak 3G kullanımı etkileyen faktörleri belirlemeye çalışmaktadır. Bu amaçla bir tahmin modeli oluştururken cep telefonu penetrasyonu bağımlı değişken olarak, çeşitli teknik ve ekonomik değişkenler de bağımsız değişkenler olarak alınmıştır. Elde edilen sonuçlar yeni geniş bant penetrasyon teknolojisinin adaptasyonunu tahmin etmek için kullanılabilecektir.
Keywords: Telekomünikasyon; İstatistik ve Olasılık