Demir(II) siyanür kompleks iyonlarının Pseudomonas fluorescens bakterisi ile kesikli sistemde biyolojik ayrışmasına sistem parametrelerinin etkisi - Dursun, Arzu Y.; Aksu, Zumriye; Şenel, Gülşad Uslu (My University, 2002)
Bu çalışmada demir (II) siyanür kompleks iyonlarının Pseudomonas fluorescens bakterisi ile biyodegradasyonu kesikli sistemde başlangıç pH' ı, başlangıç glukoz ve demir (II) siyanür kompleks iyonu (ferrosiyanür) derişimi ve karıştırma hızı gibi parametrelerin fonksiyonu olarak incelenmiştir. Demir (II) siyanür kompleks iyonları, glukoz gibi bir karbon ve enerji kaynağının yanında tek azot kaynağı olarak kullanılmış, optimum başlangıç derişim değeri olan 50 mg $L^{-1}$' nin üzerinde aşırı demir (II) siyanür kompleksi inhibisyonu gözlenmiştir. En uygun çalışma koşulları; başlangıç pH' ı 5, glukoz derişimi 0,465 g$L^{-1}$, karıştırma hızı 400 rpm olarak saptanmıştır.
Keywords: Mikrobiyoloji; Biyoteknoloji ve Uygulamalı Mikrobiyoloji; Çevre Bilimleri