The Mediating Role of Brand Loyalty in the Effect of Consumer Confusion Proneness on Post-Purchase Decision Deferral - Yıldız, Arif (Fırat University, 2025)
The aim of this study is to investigate the mediating role of brand loyalty in the relationship between consumer confusion proneness and post-purchase decision deferral. For this purpose, data were collected from students at two public universities located in Malatya. Confirmatory Factor Analysis (CFA) was employed to test the research model, and the validity and reliability of the measurement model were assessed. The findings indicated that the factor loadings, Average Variance Extracted (AVE), and Composite Reliability (CR) values were within acceptable ranges. Additionally, Cronbach’s Alpha coefficients demonstrated high internal consistency. According to the results of the path analysis, certain dimensions of consumer confusion proneness were found to have a significant effect on post-purchase decision deferral. Specifically, the “information overload,” “similarity,” and “ambiguity” dimensions of confusion were found to have statistically significant effects on post-purchase decision deferral, brand loyalty, and negative word-of-mouth communication. While the effect of consumer confusion on brand loyalty was partially supported, the effect of brand loyalty on post-purchase decision deferral was also partially confirmed. However, no significant findings were obtained regarding the mediating role of brand loyalty. The results suggest that the relationship between consumer behavior and confusion proneness is multidimensional and complex.

Bu çalışmanın amacı, tüketicinin kafa karışıklığına yatkınlığının satın alma kararı sonrası erteleme üzerindeki etkisinde marka sadakatinin aracılık rolünü incelemektir. Bu amaçla Malatya’da bulunan iki devlet üniversitesinin öğrencilerinden elde edilen veriler analiz edilmiştir. Araştırma modelinin test edilmesinde doğrulayıcı faktör analizi (DFA) uygulanmış; ölçüm modelinin geçerlilik ve güvenilirlik düzeyleri değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular, faktör yüklerinin, açıklanan ortalama varyans (AVE) ve birleşik güvenilirlik (CR) değerlerinin kabul edilebilir düzeyde olduğunu göstermiştir. Cronbach’s Alfa katsayıları da iç tutarlılığın yüksek olduğunu ortaya koymuştur. Yol analizi sonuçlarına göre, tüketicinin kafa karışıklığına yatkınlığının satın alma kararı sonrası erteleme üzerinde bazı boyutlar itibarıyla anlamlı etkileri bulunmaktadır. Özellikle kafa karışıklığının “aşırı bilgi yükü”, “benzerlik” ve “belirsizlik” boyutları, satın alma kararı sonrası erteleme, marka sadakati ve olumsuz ağızdan ağıza iletişim üzerinde istatistiksel olarak anlamlı etkilere sahiptir. Kafa karışıklığının marka sadakati üzerindeki etkisi kısmen desteklenirken, marka sadakatinin satın alma kararı sonrası erteleme üzerindeki etkisi de kısmi düzeyde doğrulanmıştır. Ancak marka sadakatinin aracılık rolüne ilişkin anlamlı bir bulguya ulaşılamamıştır. Elde edilen sonuçlar, tüketici davranışları ile kafa karışıklığına yatkınlık arasındaki ilişkilerin çok boyutlu ve karmaşık bir yapıya sahip olduğunu göstermektedir.
Tüketicinin Kafa Karışıklığına Yatkınlığının, Satın Alma Kararı Sonrası Ertelemeye Etkisinde Marka Sadakatinin Aracı Rolü
Keywords: Consumer Behaviour; Tüketici Davranışı