ALMANCA ÖĞRETMENLİĞİ HAZIRLIK SINIFI ÖĞRENCİLERİNİN ALMANCA DERSLERİNE YÖNELİK TUTUMLARININ FARKLI DEĞİŞKENLERE GÖRE İNCELENMESİ - Üstün, Bilal; Tanrıkulu, Lokman (Fırat University, 2021)
Bu çalışmada Almanca Öğretmenliği hazırlık sınıfı öğrencilerinin Almanca derslerine yönelik tutumlarının farklı değişkenlere göre karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışmada araştırma yöntemi olarak tarama modeli kullanılmıştır. Çalışmanın evrenini Türk Üniversitelerinde Almanca Öğretmenliği bölümlerinde hazırlık eğitimi alan öğrenciler oluşturmaktadır. Çalışmanın örneklemini ise Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesinde, Gazi Üniversitesinde, Anadolu Üniversitesinde ve Hakkâri Üniversitesinde Almanca Öğretmenliği hazırlık programı eğitimi alan öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmada yer alan veriler “Almanca Dersi Tutum Ölçeği” ve “Kişisel Bilgi Formu” ile toplanmıştır. Araştırmada toplanan veriler IBM SPSS 21 paket programı ile analize tabi tutulmuştur. Verilerin analizinde betimleyici istatistiklerden (“frekans, yüzde, aritmetik ortalama”) yararlanılmıştır. Bağımsız değişkenler arasındaki ilişkileri çözümlemek amacıyla t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Çoklu karşılaştırmalarda ise farklılığın yönünü belirlemek amacıyla Post-Hoc testlerinden Tukey testi kullanılmıştır. Verilerin analizinde anlamlılık düzeyi 0,05 olarak kabul edilmiştir. Araştırmanın sonucunda katılımcıların Almanca derslerine yönelik genel tutumlarının ölçekteki “Katılıyorum” seçeneğine karşılık geldiği belirlenmiştir. Bu veriye dayanarak Yabancı Dil Olarak Almanca Öğretmenliği bölümü öğrencilerinin Almanca derslerine yönelik tutumlarının olumlu olduğu söylenebilir. Araştırmacıların konu ile ilgili farklı örneklem gruplarıyla, daha fazla katılımcıyla ve karma yöntemle yapacakları yeni araştırmaların daha kapsamlı sonuçlara ulaşabilme adına bilimsel açıdan faydalı olacağı düşünülmektedir.

In this study, it is aimed to compare the attitudes of Preparatory Class Students at German Language Teaching Programme towards German Classes regarding different variables. In the study, survey research model, one of the quantitative research methods, was employed. The population of the study consisted of the students who study at preparation classes at German Language Teaching Programme at universities in Turkey. The data was gathered using “German Class Attitude Scale” and “Personal Information Form”. The data gathered in the study were analysed using SPSS 21 package program. While analysing the data, descriptive statistics (frequency, percentage, arithmetic mean) were benefited. In order to analyse the relationships between independent variables, T-test and one-way analysis of variance (ANOVA) were utilized. As a result of the research, the general attitude of the participants towards the German classes corresponded to the “I agree” option in the scale. Depending on this data, it can be inferred that the students of German Language Teaching as a Foreign Language had a positive attitude towards German classes.
Analysing the Attitudes of the Preparatory Class Students at German Language Teaching Programms towards German Classes Regarding Different Variables