ÖĞRETMENLERİN MESLEKİ GELİŞİMİNDE OKUL MÜDÜRLERİNİN GÜDÜLEME BECERİLERİ (ELAZIĞ İLİ ÖRNEĞİ) - GÖZLER, ALPASLAN (Fırat Üniveristesi, 2003)
Öğretmen, öğrenme-öğretme sürecinin temel öğelerinden biridir. Öğretmenler genel kültür, alan bilgisi ve pedagojik formasyon eğitimlerini alarak meslek hayatına atılırlar. Sürekli gelişen ve yenilenen eğitim-öğretim sürecinde öğretmenlerin de kendilerini yetiştirmeleri ve kendilerini bu yeniliğe adapte etmeleri lazımdır. Öğretmenlerin bu yenilikleri takip etmeleri sadece bireysel çabalarıyla olmaz. Çalıştıkları okullardaki yöneticiler bu mesleki gelişim sürecinin lokomotifi olmalıdırlar. Yöneticiler okullarında çalışan öğretmenlerin çalışma kapasitelerini ve performanslarını da sürekli arttırmak zorundadırlar. Yönetici, okulun imkanlarını, kendi yetkilerini, maddi ve manevi kaynakları bu iş için seferber etmelidir. Bu araştırmanın genel amacı, "orta öğretim kurumlarında görev yapan Öğretmenlerin mesleki gelişimlerinde okul yöneticilerinin güdüleme becerilerini" belirlemektir. Araştırmada veri toplama aracı olarak, araştırmacı tarafından geliştirilen beş seçenekli likert türü bir anket kullanılmıştır. Anket maddeleri ayrıca iletişim, kararlara katılma, destek ve ödül, uygun ortam-olanaklar, performans değerlendirme, görevlendirme, örnek oluşturma, çatışmaların yönetimi şeklinde gruplandırılarak örgütsel boyutlar oluşturulmuştur. Veriler SPSS 10.0 istatistiksel çözümleme programı aracılığıyla, t, tek yönlü değişkenlik çözümlemesi, yüzde, parametrik olmayan t sınaması hesaplamaları yapılarak çözümlenmiş ve yorumlanmıştır. Verilerin değerlendirilmesi sonucunda okul müdürlerinin öğretmenlerin mesleki gelişimine yönelik olarak, güdüleme becerilerine ilişkin denek gruplarının görüşleri arasında anlamlı farklılık oluştuğu görülmüştür. Elde edilen bulgular ışığında öneriler geliştirilmiştir.

The teacher is one of the basic elements of the learning-teaching process. Teachers start their professional life by taking general culture, field knowledge and pedagogical formation training. In the constantly developing and renewed education-teaching process, teachers also need to train themselves and adapt themselves to this innovation. It is not only with individual efforts that teachers follow these innovations. The administrators in the schools they work for should be the locomotive of this professional development process. Administrators have to constantly increase the working capacity and performance of teachers working in their schools. The administrator should mobilize the school's facilities, his own authority, material and moral resources for this work. The general purpose of this research is to determine the motivation skills of school administrators in the professional development of teachers working in secondary education institutions. A five-choice Likert type questionnaire developed by the researcher was used as a data collection tool in the research. In addition, organizational dimensions were formed by grouping the survey items as communication, participation in decisions, support and reward, appropriate environment-opportunities, performance evaluation, assignment, setting an example, and conflict management. The data were analyzed and interpreted by using SPSS 10.0 statistical analysis program, by calculating t, one-way analysis of variability, percentage, non-parametric t test. As a result of the evaluation of the data, it was seen that there was a significant difference between the opinions of the subject groups regarding the motivation skills of the school principals regarding the professional development of the teachers. Suggestions were developed in the light of the findings obtained.
The motivational skills of principals in the professional development of teachers
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Eğitim ve Öğretim; Education and Training