TRANSFORMATÖR MERKEZLERİNDEKİ KESİCİLERİN UZAKTAN KUMANDASI - ÇOKRAK, ÜMİT (Fırat Üniveristesi, 2008)
Bu çalışmada transformatör merkezlerindeki kesicilerin uzaktan kontrolü amacıyla bir sistem tasarlanmıştır. Bu amaçla aşırı akım ve toprak kaçağı bilgileri MC30 yardımıyla alınmış, transformatör merkezi ve kumanda merkezi arasındaki bilgi alış-verişi data hattı üzerinden yapılmıştır.Bilgi alış-verişinde data hattına alternatif olarak GSM sistemi de kullanılmıştır. Bilgilerin röleden alınabilmesi ve röleye komut vermek suretiyle transformatör merkezindeki kesicilerin kontrolü için RS232/RS485 dönüştürücü kullanılmıştır. Gelen bilgiler, hat üzerinde modem ve bilgisayara bağlı tüm noktaların izlenebildiği bir bilgisayar ortamında değerlendirilir. Daha sonra, MsCOM 2 programı yardımıyla gerekli komutlar röleye gönderilerek transformatör merkezlerindeki kesicilerin uzaktan kontrolü gerçekleştirilir. Ayrıca ilave bir çıkış alınarak sistemin devre dışı olması durumunda ilgili birimden sorumlu yöneticinin cep telefonuna bilgi iletimi yapılması sağlanmıştır.

In this study, a system is designed for remote-control of circuit-breakers at transformer stations. For this purpose over-current and residual current data are obtained by MC30. Exchange of information between transformer stations and control center are made by using data line.GSM system is also used as alternative of data line for transmission of information. RS232/RS485 converter is used for getting able to the information from role and for remote controlling of circuit-breakers in transformer stations by commanding to role. The coming information are evaluated in a computer area which all of the points the connected to computer and modem on line is monitored. Then, remote control of circuit-breakers in transformer stations is realized by sending the required commands to role with MsCOM 2 software. In addition, by getting an extra output, manager?s cell phone is sent the information when the system is turned off.
Remote control of circuit-breakers at transformer stations
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği