Hiperamilazemili bir vaka: Makroamilazemi? Literatürün gözden geçirilmesi - Yalnız, Mehmet; Asoğlu, Mehmet; Demirel, Ulvi; Aygün, Can; Bahçecioğlu, İbrahim Halil (My University, 2011)
Karın ağrısı ile başvuran hastalarda istenen tetkiklerden biri de serum amilazıdır. Serum amilaz enzim yükseklik nedenlerinden birisi de selim seyirli ve herhangi bir tedavi gerektirmeyen makroenzimlerdir. Makroenzimlerin en sık görüleni makroamilazemidir. Yazımızda karın ağrısı ve sebat eden amilaz yüksekliği ile başvuran makroamilazemili bir vaka sunulmaktadır. Açıklanamayan enzim artışının nedeni olarak makroenzimin tespit edilememesi pahalı, gereksiz, sıklıkla invaziv işlemlerle alternatif tanıların araştırılmasına ve cerrahi gibi agresif tedavilere neden olabilir.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Patoloji; Kimya; Tıbbi; Biyokimya ve Moleküler Biyoloji