TÜRK EĞİTİM SİSTEMİNDE DENETİM VE AVRUPA BİRLİĞİ ÜLKELERİ İLE KARŞILAŞTIRILMASI - Özmen, Fatma; Yasan, Tezcan (Fırat University, 2007)
Eğitim denetimi, etkili eğitimin gerçekleştirilebilmesi açısından üzerinde önemle durulması gerekli yönetim süreçlerinden birisidir. Çağdaş denetim, mevcut durumun saptanması yanında, mevcut koşullar eşliğinde sürekli gelişimi sağlayacak şekilde danışmanlık ve rehberlik çalışmalarını kapsamaktadır. Ülkeler, eğitim de-netiminde etkililiği sağlayabilmek için, sürekli bir arayış içindedir ve eğitim denetiminin yapı ve işleyişi açı-sından, ülkeler arasında birtakım farklılıklar bulunduğu görülmektedir. Diğer ülkelerin iyi uygulama örneklerinden yararlanarak, Türkiye’deki eğitim denetiminde de daha etkili uygulamalar gerçekleştirilebilir.  Avrupa Birliği (AB)’ne giriş süreci yaşayan ülkemizde, eğitim denetiminin mevcut durumu ile AB ülkelerin-deki denetim sürecinin karşılaştırılması bu bakımdan önemli görülmektedir. Bu çalışma, alan yazına dayalı olarak, AB ülkelerinden bazılarındaki eğitim denetiminin, Türk eğitim sistemindeki denetimle karşılaştırıla-rak, işlevsellik açısından öneriler geliştirmeği amaçlamaktadır.