İSTANBUL YÖRESİNDE KEDİ VE KÖPEKLERDE DERİ HASTALIKLARININ İNSİDANSI - AKTAŞ, CENGİZ (Fırat Üniveristesi, 2013)
Kedi ve köpeklerdeki deri hastalıklarına kliniklerde sıkça karşılaşılmakta ve oluşumunda uygun olmayan besleme, barınma ve bakım koşullarının önemli rol oynadığı ifade edilmektedir. Bu çalışmada İstanbul ilinde klinik, poliklinik, bakım-barınma ve rehabilitasyon hizmeti veren 26 küçük hayvan kuruluşunda saptanan deri hastalıklarının değerlendirilmesi yapılmıştır. Çalışmada; ırk, cins, yaş ve tür gibi faktörlerden hareketle deri hastalıklarının insidansları belirlenerek hangi hayvanların hastalıklardan daha fazla etkilendiği ve bu hastalıkların nedenlerinin ne olduğu saptanmaya çalışıldı. Çalışmada 653'ü köpek ve 347'si kedi olmak üzere toplam 1000 olgu kullanılmıştır. Köpeklerin 256 (%39,2)'sı genç (0-2), 153 (%23,5)'ü orta yaş (2-5) ve 244 (%37,3)'ü yaşlı (5-13); kedilerin ise 164 (%47,3)'ü genç (0-2), 92 (%27)'si orta yaş (2-7) ve 91 (%26)'i ise yaşlı (7-19) hayvanlardan oluşmaktaydı. Yapılan ddeğerlendirme sonucunda olguların 276'sında kaşıntılı dermatoz (Kedi: 103 (%29.7); Köpek: 173 (%26.5)), 210'nunda sinüs oluşumuyla karakterize hastalıklar (Kedi: 66 (%19); Köpek: 143 (%21.9)), 122'sinde uyuz (Kedi: 8 (%2.3); Köpek: 114 (%17.4)), 98'inde dermatofitozis (Kedi: 54 (%15.6); Köpek: 44 (%6.7)), 87'sinde nodüler dermatoz (Kedi: 28 (%8); Köpek: 59 (%9)), 64'ünde komplike vakalar (Kedi: 2 (%0.6); Köpek: 62 (%9.5)), 31'inde apse (Kedi: 22 (%6.3); Köpek: 9 (%1.4)), 23'ünde çevresel dermatoz (Kedi: 11 (%3.2); Köpek: 12 (%1.8)), 16'sında otitis externa (Kedi: 3 (%0.9); Köpek: 13 (%2)), 13'ünde ülseratif dermatoz (Kedi: 6 (%1.7); Köpek: 7 (%1)), 12'sinde endokrin dermatozu (Kedi: 3 (%0.9); Köpek: 9 (%1.4)), 11'inde yağlı kuyruk sendromu (Kedi: 11 (%3.2)), 10'unda othematom (Kedi: 2 (%0.6); Köpek: 8 (%1.2)), 7'sinde kabuklanma ve pullanma ile karakterize hastalıklar (Kedi: 2 (%0.6); Köpek: 5 (%0.8)), 4'ünde fotosensibilizasyon (Kedi: 4 (%1.2)), 3'ünde cushing sendrom (Köpek: 3 (%0.5)), 3'ünde atopi (Kedi: 3 (%0.9)), 3'ünde interdigital dermatitis (Köpek: 3 (%0.5)) ve 1'inde ise yaz dermatiti (Köpek: 1 (%0.2) belirlenmiştir. Sonuç olarak; kedi ve köpeklerdeki deri hastalıkları ile ırk, cins, yaş, beslenme, barınma ve bakım gibi faktörler arasında yakın bir ilişkinin olduğu saptanmıştır.

Skin diseases in dogs and cats are encountered commonly in clinics and are believed that unfavorable nutrition, housing and handling conditions play an important role on their developments. In this study, it was evaluated the skin diseases detected from a total of 26 small animal institutions providing surgery, policlinic, care, housing and rehabilitation services in İstanbul province. The study tried to identify which animals experience the disease more severely and what are the causes of these diseases by determining incidence of the diseases in relation to the factors such as sex, age, breed and species. A total of 1000 cases composed of 653 dogs and 347 cats were used in the study. Of dogs, 256 (39.2%) included younger (0-2), 153 (23.5%) middle-aged (2-5), and 244 (37.3%) old (5-13), and of cats, 164 (% 47.3) included younger (0-2), 92 (27%) middle-aged (2-7), 91 (26%) old (7-19) animals. As a result of the evaluation performed, it was determined itch dermatoses (cat:103 (29.7%); dog:173 (26.5%)) in 276, diseases characterized with sinus formation (cat: 66 (19%); dog: 143 (21.9%)) in 210, scabies (cat: 8 (2.3%); dog: 114 (17.4%)) in 122, dermatopytoses (cat: 54 (15.6%); dog: 44 (6.7%)) in 98, nodüler dermatoses (cat:28 (8%); dog: 59 (9%)) in 87, complicated dermatoses (cat: 2 (0.6%); dog: 62 (9.5%)) in 64, abscess (cat: 22 (6.3%); dog: 9 (1.4%)) in 31, environmental dermatoses (cat: 11 (3.2%); dog: 12 (1.8%)) in 23, otitis externa (cat: 3 (0.9%); dog: 13 (2%)) in 16, ulcerative dermatoses (cat: 6 (1.7%); dog: 7 (1%)) in 13, endocrine dermatoses (cat: 3 (0.9%); dog: 9 (1.4%)) in 12, fat tail syndrome (cat: 11 (3.2%)) in 11, authohematom in 10 (cat: 2 (0.6%); dog: 8 (1.2%)) in 10, crusting and scaling diseases (cat: 2 (0.6%); dog: 5 (0.8%)) in 7, fotosensibilizacion (cat: 4 (1.2%)) in 4, cushing sydrome (dog: 3 (0.5%) in 3, atopy (dog: 3 (0.5%)) in 3, interdigital dermatitis (dog: 3 (0.5%)) in 3 and summer dermatitis (dog: 1 (0.2%)) in 1, cases. It was concluded that there was a close relationship between the skin diseases of dogs and cats and the factors such as breed, sex, age, nutrition, housing and handling the animals.
Incidence of skin diseases in cats and dogs around İstanbul
Keywords: Veteriner Hekimliği