Farklı Sertleşme Mekanizmasına Sahip Kaide Materyallerinin Mikrogerilim Bağlanma Dayanımının Değerlendirilmesi: in vitro Bir Çalışma - Bilge, Kübra; Ipek, Irem; Eskibağlar, Büşra Karaağaç (My University, 2025)
Amaç: Bu çal ışmanın amacı, farklı sertleşme mekanizmasına sahip kaide materyallerinin mikrogerilim bağlanma dayanımlarını [mic- rotensile bond strengths (?TBS)] karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem- ler: Bu çalışmada rezin modifiye cam iyonomer (Fuji II LC), yüksek viskoziteli cam iyonomer siman (EQUIA Forte Fil), ak ışkan fiberle güçlendirilmiş kompozit (everX Flow), biyocam ile güçlendirilmiş cam iyonomer siman-biyoaktif kompozit (ACTIVA BioACTIVE- Restora- tive) ve universal adeziv ajan (Single Bond Universal) kullan ılmıştır. Universal adeziv self-etch modunda kullanılmıştır. Toplam 8 insan azı dişi kullanılarak her bir dişten 5 çubuk; toplamda 40 çubuk elde edil- miştir (n=10). Her bir örnek universal test cihazında ?TBS testine tabi tutulmuştur. Gruplardaki materyal, dentin arayüzü ve başarısızlık ana- lizleri taramalı elektron mikroskobu ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Verileri değerlendirmek için tek yönlü varyans analizi yapıldı ve ana- liz sonucunda farklılık gösteren grupları bulmak için Tukey testi kul- lanıldı. İstatistiksel anlaml ılık düzeyi p<0,05 olarak al ındı. ?TBS değerleri incelendiğinde istatistiksel olarak anlaml ı en düşük değer EQUIA Forte Fil grubunda, en yüksek değer ise everX Flow grubunda gözlendi (p<0,05). Çalışmada kullandığımız tüm kaide materyallerinde koheziv ve kar ışık kırık tipleri daha çok görüldü. Sonuç: En yüksek ?TBS değerlerine sahip olan ak ışkan fiberle güçlendirilmiş kompozit grubu diğer materyallere kıyasla daha iyi bir bağlanma sağlayarak kli- nik başarının artmasını sağlayabilir.
Keywords: Cam iyonomer siman; Mikrogerilim bağlanma dayanımı; biyoaktif materyal; başarısızlık analizi