Yeni Bir Antidepresan Olan Agomelatinin Periferal Nosisepsiyon Üzerindeki Etkinliğinin İn Vivo ve İn Vitro Yöntemlerle Ara?tırılması - Ozcan, Mete; Sandal, Süleyman; Onal, Selami Ates; Canpolat, Sinan; Ayar, Ahmet (My University, 2018)
Yasam kalitesini önemli ölçüde kısıtlayan nöropatik agrı, bunun yanısıra depresyon, anksiyete ve uyku bozuklukları gibi hastaların ruh hali üzerinde de ciddi yan etkilere sahiptir. Nöropatik agrı tedavisi trisiklik antidepresanlar, serotonin ve noradrenalin geri alım inhibitörleri, pregabalin ve gabapentin ilk seçenek olarak karsımıza çıkmaktadır. Opioidler ve nonstreoidal anti inflamatuvar ilaçlar tedavi için ikinci basamakta yer almaktadır. Yeni bir antidepresan olan ve yüksek afiniteli melatonin reseptör agonisti ve düsük duyarlılıklı serotonin reseptör antagonisti olma özelligine sahip agomelatinin akut ve artmıs agrı duyarlılıgında rol oynayan mekanizmalar üzerine etkinligi bu proje ile farklı yöntemlerle irdelendi. Agomelatinin, intak ve diyabetle indüklenmis nöropatik agrı üzerine etkinligi tek basına ve morfin ile kombine kullanımında incelendi. Aynı zamanda agomelatinin periferal nosiseptif iletim üzerine muhtemel rolü, agrının hücresel modeli olan dorsal kök gangliyonu (DKG) nöronlarında kalsiyum sinyallesmesi ve hücre canlılıgı incelenerek belirlendi. Agomelatin tek basına uygulamasının agrı davranısını azaltıcı etkiye sahip oldugu ve 15 gün boyunca günde iki defa morfin uygulaması ile olusan toleransı ortadan kaldırdıgı belirlendi. Agrı belirteci ve alakalı moleküllerden N-methil-D-Aspartat Reseptor NR1 Alt Ünitesi (GRIN1R), Transient Reseptor Potansiyel Vaniloid (TRPV1), Interlukin 1? (IL-1?) ve nörokinin 1 reseptörü (NK1/ TACR1) mRNA seviyelerini, agomelatinin kısa süreli (akut) ve uzun süreli (kronik) uygulamasının rafe nukleus, periaduktal gri bölge, amigdala ve nukleus akkumbens?de saglıklı ve diyabetik farelerde etkiledigi belirlendi. Aynı zamanda agomelatinin DKG nöronlarında kalsiyum sinyallesmesini etkiledigi ve hücre canlılıgı arttırdıgı tespit edildi. Tüm bu bulgular agomelatinin agrı dindirici özellige sahip oldugu ve morfin toleransını engelledigini göstermektedir.
15.05.2018
Keywords: Tolerans; antidepresan; melatonerjik reseptörler; 5-HT2C reseptörü; Agomelatine; nöropatik agrı