Pimlerle birleştirilmiş dişleri sökülebilen bir düz dişlinin imalatı - Özek, Cebeli; İnan, Ali (My University, 2003)
Bilgisayar Nümerik Kontrol (CNC) teknolojisindeki gelişmeler konvansiyonel üretim yöntemlerinde geniş olanaklar sağlamaktadır. Bugün CNC sistemleri, frezeleme, tornalama, delme ve tel erozyon işlemlerinde etkin bir şekilde uygulanmaktadır. Bu çalışmada, pimlerle birleştirilmiş, dişleri değiştirilebilen bir düz dişli modeli geliştirildi. Bu model, tek tek dişler, gövde ve kapak olmak üzere üç kısımdan oluşmaktadır. Bu modelde, tek tek imal edilmiş olan dişlerin üzerinde pim deliği, gövde üzerinde ise pim yuvası bulunmaktadır. Bunun için, modülü 8, diş sayısı 10 ve basınç açısı 20° olan bir düz dişli dik işlem merkezli Fanuk 0Mt freze tezgahında imal edildi. İmal edilen düz dişlinin hatvesi ölçüldü ve profili kontrol edildi. İmal edilen düz dişli bu parametrelere bağlı olarak azdırma tezgahında imal edilen dişli ile karşılaştırıldı.
Keywords: İmalat Mühendisliği