SERUM SOLUBLE CD24, SİGLEC-10 VE COENZİM Q10 DÜZEYLERİNİN; PSÖRİATİK ARTRİT VE HASTALIK AKTİVİTESİ İLİŞKİSİNİN ARAŞTIRILMASI - YOL, AHMET (Fırat Üniveristesi, 2026)
Psoriatik artrit (PsA), psoriazis (PsO) ile ilişkili, heterojen klinik özellikler gösterebilen kronik inflamatuvar bir artrittir. Serum soluble CD24 (sCD24), immün yanıtın düzenlenmesinde görev alan bir glikoprotein olup inflamasyon süreçlerinde rol oynamaktadır. Siglec-10, bağışıklık hücrelerinde immün tolerans ve inflamasyon kontrolünü sağlayan inhibitör bir reseptördür. Koenzim Q10 (CoQ10) ise mitokondriyal elektron transport zincirinde enerji üretiminde görev alan ve antioksidan özellikleri ile hücresel stres yanıtını düzenleyen yağda çözünen bir kinon bileşiğidir. Bu çalışmada, PsA hastalarında serum sCD24, Siglec-10 ve CoQ10 düzeylerinin sağlıklı bireylerle karşılaştırılması ve hastalık aktivitesi ile ilişkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya 60 PsA hastası ve 30 sağlıklı kontrol dâhil edilmiş, serum örneklerinde bu biyobelirteçlerin düzeyleri Elisa yöntemi ile ölçülmüş ve hastalık aktivitesi DAPSA skoru ile değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, PsA hastalarında CoQ10 (p=0.019) ve sCD24 (p=0.004) düzeyleri sağlıklı kontrollere göre anlamlı derecede düşük bulunmuş, Siglec-10 düzeyleri ise kontrol grubuna kıyasla daha düşük olmakla birlikte istatistiksel anlamlılığa ulaşmamıştır (p=0.086). Hastalık aktivitesi alt grupları karşılaştırıldığında, sCD24, CoQ10 ve Siglec-10 düzeyleri arasında anlamlı fark saptanmamış; biyobelirteçlerin kendi aralarında güçlü pozitif korelasyon gösterdiği, ancak sCD24 ile DAPSA ve CRP, ayrıca CoQ10 ile CRP arasında zayıf ve negatif ilişkiler bulunduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, PsA hastalarında sCD24 düzeylerindeki düşüklüğün immün yanıtın düzenlenmesindeki bozulma ve kronik inflamatuvar süreçlerle ilişkili olabileceği sonucuna varılmıştır. CoQ10 düzeylerindeki azalmanın ise oksidatif fosforilasyon yoluyla bağışıklık hücrelerinin enerji gereksinimlerinin karşılanmasındaki yetersizlik ve artmış oksidatif stres ile bağlantılı olabileceği öngörülmektedir. Siglec-10 düzeylerinin PsA grubunda daha düşük bulunmasına karşın istatistiksel anlamlılığa ulaşmaması, bu biyobelirtecin hastalıkla ilişkisinin netleştirilmesi için daha kapsamlı hasta gruplarında yapılacak çalışmalara ihtiyaç olduğunu göstermektedir.

Psoriatic arthritis (PsA) is a chronic inflammatory arthritis associated with psoriasis (PsO), characterized by heterogeneous clinical manifestations. Soluble CD24 (sCD24) is a glycoprotein involved in the regulation of immune responses and plays a role in inflammatory processes. Siglec-10 is an inhibitory receptor expressed on immune cells that contributes to immune tolerance and the control of inflammation. Coenzyme Q10 (CoQ10) is a lipid-soluble quinone compound that participates in mitochondrial electron transport for energy production and modulates the cellular stress response through its antioxidant properties. This study aimed to compare serum levels of sCD24, Siglec-10, and CoQ10 between patients with PsA and healthy controls, and to investigate their associations with disease activity. A total of 60 PsA patients and 30 healthy controls were included. Serum levels of these biomarkers were measured using the Elisa method, and disease activity was assessed with the DAPSA score. According to the results, CoQ10 (p=0.019) and sCD24 (p=0.004) levels were significantly lower in PsA patients compared to healthy controls, while Siglec-10 levels were also lower in the PsA group but did not reach statistical significance (p=0.086). No significant differences were observed among disease activity subgroups for any of the biomarkers (all p>0.05). Strong positive correlations were found among the biomarkers themselves; however, weak negative correlations were observed between sCD24 and DAPSA and CRP, as well as between CoQ10 and CRP. In conclusion, the reduced sCD24 levels in PsA patients may be associated with impaired regulation of immune responses and chronic inflammatory processes. The decreased CoQ10 levels may reflect insufficient fulfillment of the energy requirements of immune cells through oxidative phosphorylation and increased oxidative stress. Although Siglec-10 levels tended to be lower in PsA patients, the lack of statistical significance suggests that larger and more comprehensive studies are needed to clarify its potential role in disease pathogenesis.
The relationship between serum soluble CD24, Siglec-10, and coenzyme Q10 levels with disease activity in psoriatic arthritis
Keywords: İç Hastalıkları