RATLARDA N-METİL D-ASPARTAT İLE İNDÜKLENMİŞ APOPİTOZİS MODELİNDE TRİGONELLİNE ETKİNLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI - POSTACI, SEVİNÇ ARZU (Fırat Üniveristesi, 2020)
Trigonelline (TG) antiapopitotik, nöroprotektif ve antioksidan bir maddedir. Amacımız apopitozis modelinde TG'nin nöroprotektif ve antioksidan özelliğini değerlendirmektir. 42 adet Sprague Dawley rat rastgele altı gruba ayrılmıştır. Kontrol grubuna müdahale yapılmamıştır. Sham- kontrol grubuna intravitreal phosphate bufferd saline (PBS) enjeksiyonu yapılmıştır. Diğer gruplardaki ratlara ise intravitreal N-metil-D-aspartat (NMDA) enjeksiyonu yapılarak apoptozis indüklenmiştir. Sham grubuna herhangi bir tedavi verilmemiştir. Dördüncü gruba oral TG, beşinci gruba TG damla, altıncı gruba damla brimonidin tartarat (BT) tedavisi verilmiştir. Damla TG ve damla BT gruplarında, sham grubuna kıyasla TUNEL ve caspase3 pozitifliği istatistiksel anlamlı düzeyde azalmıştır (p<0,05). Brn3a boyanmasında sham grubuna kıyasla damla TG ve damla BT gruplarında istatistiksel anlamlı düzeyde artış tespit edilmiştir (p<0,05). Oral TG ile tedavi edilen grupta TUNEL, caspase 3 ve Brn3a boyamalarında sham grubuna göre istatistiksel anlamlı fark tespit edilememiştir. Malondialdehit (MDA) düzeylerinde, sham gruba kıyasla tüm tedavi gruplarında istatistiksel anlamlı düzeyde azalma izlenmiştir (p<0,05). NOS-2 düzeyleri sham grubunda kontrol grubuna göre istatistiksel anlamlı düzeyde artmıştır (p<0,05). Damla TG ve damla BT gruplarında sham grubuna kıyasla NOS düzeylerinde istatistiksel anlamlı azalma tespit edilmiştir (p<0,05). Sham grubuna kıyasla tüm tedavi gruplarında SOD, katalaz, glutatyon peroksidaz ve BDNF düzeylerinde istatistiksel anlamlı artış izlenmiştir (p<0,05). NF-?B düzeyleri sham grubunda kontrol grubuna göre istatistiksel anlamlı oranda artmıştır (p<0,05). Oral ve damla TG ile tedavi edilen gruplarda sham grubuna kıyasla NF-?B düzeylerinde istatistiksel anlamlı düzeyde azalma tespit edilmiştir (p<0,05). Topikal TG, klinik kullanımda olan topikal BT ile benzer düzeyde NOS düzeylerinde azalma ve antiapopitotik etkinlik göstermiştir. Anahtar kelimeler: Apopitozis, glokom, trigonelline, nöroproteksiyon

Trigonelline (TG)'s antiapopitotic, neuroprotective and antioxidant substance. Our aim's to evaluate neuroprotective and antioxidant properties of TG in apoptosis model. No intervention was made to control group. Sham-control group was injected intravitreal phosphate bufferd saline (PBS). Rats in other groups, apoptosis was induced by intravitreal N-methyl-D-aspartate (NMDA) injection. No treatment was given to the sham group. Fourth group received oral TG, fifth group received TG drops, and sixth group received brimonidine tartrate (BT). Topical TG and topical BT groups, TUNEL and caspase3 positivity decreased statistically significantly compared to sham group (p<0.05). In Brn3a staining, there was statistically significant increase in drop TG and drop BT groups compared to sham group (p<0.05). In TUNEL, caspase3 and Brn3a staining in group treated with oral TG, no statistically significant difference was found compared to sham group. There was statistically significant decrease in malondialdehyde (MDA) levels in all treatment groups compared to sham group (p<0.05). NOS-2 levels increased statistically significantly in sham group compared to control group (p<0.05). There was statistically significant decrease in NOS levels in groups treated with drop TG and drop BT compared to sham group (p<0.05). There was statistically significant increase in SOD, catalase, glutathione peroxidase and BDNF levels in all treatment groups compared to sham group (p<0.05). NF-?B levels increased significantly in sham group compared to control group (p<0.05). There was statistically significant decrease in NF-?B levels in groups treated with oral and drop TG compared to sham group. Topical TG showed decrease in NOS levels and antiapopitotic efficacy similar to that of topical BT in clinical use. Keywords: Apoptosis, glaucoma, trigonelline, neuroprotection
Investigation of the effectiveness of trigonelline in rats with N-methyl D-aspartate induced apopythosis model
Keywords: Göz Hastalıkları