DÜZLEMSEL YÜKLÜ TABAKALI KOMPOZİT PLAKALARDA ARTIK GERİLME ANALİZİ - Adin, Hamit (Fırat University, 2007)
Bu çalışmada, üniform yayılı düzlemsel çekme yüklerine maruz tabakalı kompozit bir plakada artık gerilme analizi üzerinde durulmuştur. Malzeme olarak alüminyum matriks ve çelik fiberden oluşmuş çelik alümin-yum kompoziti seçilmiştir. Çalışmada sonlu elemanlar metodu (SEM) kullanılarak sayısal çözüm yapılmıştır. Çözümde dokuz düğümlü izoparametrik sonlu elemanlar kullanılmıştır. Üniform yayılı çekme yükleri, ilk ak-mayı başlatan değerden itibaren kademeli olarak arttırılarak farklı fiber takviye açılarında plakalara uygulanıp artık gerilme analizi yapılmıştır. Takviye açısının her değeri için üniform yayılı çekme yüklerinin artmasıyla, levha üzerindeki gerilmelerin değeri ve plastik bölgelerin alanı artmıştır.