BILDIRCINLARDA KURKUMİNİN OVARYUM ISI ŞOK PROTEİNLERİ (HSP) VE NÜKLEER FAKTÖR KAPPA B (NF-KB) EKSPRESYONU ÜZERİNE ETKİSİ - DURMUŞ, NALAN (Fırat Üniveristesi, 2013)
Kanatlılarda sıcaklık stresi yem yüketimi ve besin madde kullanımını azaltarak büyüme, yumurta verimi, yumurta kalitesi ve ekonomik kayıplara dolayısıyla performansta düşüşlere neden olmaktadır. Aynı zamanda, yüksek çevre sıcaklığı kanatlılarda oksidatif stres ile ilişkili olan oksidatif hasar artışına ve plazma antioksidan düzeylerinde düşüşlere neden olmaktadır. Sıcaklık stresine bağlı olarak görülen bu olumsuz etkileri ortadan kaldırmak için antioksidanlar kanatlı diyetlerine katılmaktadır. Kurkumin, zerdeçal olarak da bilinen Hint safranı baharatında (Curcuma longa) bulunan doğal bir polifenol olup antioksidan ve antiinflamatuar etkilidir. Bu çalışmada, yüksek çevre sıcaklığına maruz kalan bıldırcınlarda kurkuminin ovaryum nükleer faktör kappa B (NF-?B) ve ısı şok proteinleri (Hsp) üzerine etkileri araştırılmıştır. Araştırma, 180 adet Japon bıldırcını (Coturnix coturnix japonica) ile 2 x 3 (sıcaklık, kurkumin dozu) faktöriyel deneme düzeninde yürütülmüştür. Hayvanlar gün boyunca kontrollü bir odada 22 °C (Termonötral, TN grup) ve 34 °C?de günde 8 saat boyunca yüksek ısı koşullarında (09:00-17:00 arası; Stres Grubu, SS) tutulmuştur. Her iki ortamda da hayvanlar bazal diyet ve farklı düzeylerde kurkumin içeren (200, 400 mg/kg yem) diyetlerle beslendiler. Sıcaklık stresine bağlı olarak bıldırcınların ovaryum NF-?B, Hsp60, Hsp70 ve Hsp90 düzeyleri sırasıyla %80.3 61.3, 51.5 ve 55.5 artış göstermiştir. Ancak, diyete kurkumin ilavesi ile TN şartlarda yetiştirilen bıldırcınlara göre SS altında yetiştirilen bıldırcınlarda, ovaryum NF-?B, Hsp60, Hsp70 ve Hsp90 düzeyleri sırasıyla %24.8, 33.2, 18.4 ve 26.5 oranında azalmıştır (P < 0.0001). Kurkumin artışına bağlı olarak NF-?B (%153.1-84.9), Hsp60 (%139.4- 86.4), Hsp70 (%133.8 - 88.3) ve Hsp 90 (%145.6 - 90.2) düzeyleri lineer bir azalma göstermiştir (P<0.0001). Sonuç olarak kurkumin ilavesinin sıcaklık stresi altındaki bıldırcınlarda, ovaryum nükleer transkripsiyon faktörü ve ısı şok protein düzeylerini azaltmıştır.

Heat stress compromises performance through reducing feed intake, while decreasing nutrient utilization, growth rate, egg production, egg quality and feed efficiency, lead to economic losses in poultry. High temperatures also lead to oxidative stress associated with a reduced antioxidant status in the bird in vivo, as reflected by increased oxidative damage and lowered plasma concentrations of antioxidants. Reducing the negative effects of environmental stress, antioxidants are used in the poultry diets. Curcumin, a natural polyphenol in the spice turmeric (Curcuma longa) exhibits antioxidant and antiinflammatory properties. This study was conducted to determine the effects of dietary curcumin on the levels of heat shock proteins (Hsp) and nuclear factor kappa B (NF-?B) of ovarium in heat-stressed quail. A total of 180 five-week-old female Japanese quails were reared either at 22°C for 24 h/d (thermoneutral, TN group) or 34°C for 8 h/d (HS) in 2 × 3 (temperature X curcumin levels) factorially design. Birds in both environments were randomly fed 1 of 3 diets: basal diet and basal diet added with 200 or 400 mg of curcumin/kg of diet. Exposure to HS caused increasing in the levels of NF-?B, Hsp60, Hsp70 and Hsp90 in the ovarium by 80.3, 61.3, 51.5 and 55.4%, respectively. The ovarian NF-?B, Hsp 60, Hsp70 and Hsp90 levels decreased 24.8, 33.2, 18.4 and 26.5%, respectively for quails reared under the HS environment than for those reared under the TN environment with supplemental curcumin (P<0.0001 for all). In response to increasing supplemental curcumin level, there were linear decreases in the levels of NF-?B (153.1 to 84.9%), Hsp60 (139.4 to 86.4%), Hsp70 (133.8 to 88.3%) and Hsp90 (145.6 to 90.2%) (P<0.0001 for all). In conclusion, supplemental curcumin decreased the hepatic nuclear transcription factors and expressions of ovarial heat shock proteins in heat-stressed quails.
The effect of curcumin on ovary heat shock proteins and NFkB expression in quail
Keywords: Veteriner Hekimliği