GÜÇ DÖNÜŞTÜRÜCÜLERDE GÜÇ KATSAYISININ DÜZELTİLMESİ - ASLAN, MUZAFFER (Fırat Üniveristesi, 2004)
Yüksek Lisans Tezi GÜÇ DÖNÜŞTÜRÜCÜLERDE GÜÇ KATSAYISININ DÜZELTİLMESİ Muzaffer ASLAN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektronik ve Bilgisayar Eğitimi Anabilim Dalı Sayfa : 80; 2004 Elektrik sistemlerinde, gücün kontrol edilme yöntemlerinden biri de bir gerilim seviyesinden başka bir gerilim seviyesine güç dönüştürme işlemidir. Alternatif akımla çalışan lineer güç kaynaklarında bu işlem transformatörler yardımıyla yapılmaktadır. Fakat transformatörler ile dc-dc güç dönüşümü mümkün değildir. Ayrıca lineer güç kaynaklarında belli bir güç seviyesinden sonra verim de azalmaktadır. Bu sebeple artık günümüzde anahtarlamah güç kaynaklarının kullanımı daha çok tercih edilmektedir. Bu amaç ile dc-dc güç dönüşümü sağlayan anahtarlama modlu dc-dc konvertörler ve bu konvertörlerin kontrol yöntemleri incelenmiştir. Bu tezde, konvertörler gerçekleştirdiği işlevler açısından beş grupta incelenmiş ve özellikle temel konvertör devrelerinden düşürücü ve yükseltici tip konvertörlerin kayma mod kontrolü için gerekli matematiksel modelleri elde edilerek Matlab/Simulink paket programı kullanılarak simülasyonlan yapılmıştır. Dc-dc konvertörlerin yaygın kullanımı sonucunda bir takım problemlerin olduğu ortaya çıkmıştır. Bu problemlerin en önemli olanı hat akımı ve gerilimi arasında faz farkının oluşması şeklinde tanımlanan güç katsay ısıdır. Bu amaçla aktif çözüm yöntemleri ile güç katsayısının düzeltilmesi teknikleri araştırılmış ve bu tekniklerden PI, Bulanık Mantık ve Kayma Mod kontrol ile güç katsayısının düzeltilmesinin ayrı ayrı simülasyonlan yapılarak sîmülasyon sonuçlan verilmiştir. ANAHTAR KELİMELER : Dc-dc Konvertör ve Çeşitleri, Güç Faktör, Kayma Mod Kontrol IX
Power factor correction in power convertes
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği; Electrical and Electronics Engineering