SINIF ÖĞRETMENLERİNİN ZEKÂ OYUNLARINA İLİŞKİN TUTUMLARININ, BİLME DÜZEYLERİNİN VE KULLANIM SIKLIKLARININ İNCELENMESİ - CEYLAN, ALPEREN (Fırat Üniveristesi, 2023)
Sınıf Öğretmenlerinin Zekâ Oyunlarına İlişkin Tutumlarının,Bilme Düzeylerinin ve Kullanım Sıklıklarının İncelenmesi Bu araştırmanın amacı sınıf öğretmenlerinin zekâ oyunlarına yönelik tutumlarını, zekâ oyunlarını bilme düzeylerini, kullanım sıklıklarını tespit etmek ve demografik verilere dayalı olarak incelemektir. Araştırmanın örneklemini, 2022-2023 eğitim ve öğretim yılında Diyarbakır ilinde görev yapan kolay ulaşılabilir örneklem yöntemi ile seçilen 282 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Veriler amaca uygun bir biçimde "Kişisel Bilgi Formu", "Zekâ Oyunlarına Yönelik Tutum Ölçeği", "Zekâ Oyunları Bilgi Düzeyi Dereceli Puanlama Anahtarı" ve "Zekâ Oyunları Kullanım Sıklığı Dereceli Puanlama Anahtarı" olmak üzere dört veri toplama aracı ile toplanmıştır. Elde edilen veriler istatistik paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Veriler analiz edilirken "yüzde", "frekans" ve "aritmetik ortalama" kullanılmıştır. Değişkenlere göre analiz yapılırken Bağımsız Gruplar T- Testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi yapılmıştır. Elde edilen bulgular sonucunda sınıf öğretmenlerinin zekâ oyunlarına yönelik olumlu tutum içeren maddelere kesinlikle katıldıkları, olumsuz tutum içeren maddelere kesinlikle katılmadıkları davranışssal öge içeren maddelere katıldıkları ya da kararsız oldukları görülmüştür. Ayrıca sınıf öğretmenlerinin demografik verilere göre tutumları incelendiğinde cinsiyete göre zekâ oyunları yönelik tutumlarda anlamlı farklılık bulunamamıştır. Ayrıca mesleki kıdem bakımından tutumlar incelendiğinde 6-10 yıl mesleki kıdeme sahip öğretmenlerin diğer mesleki kıdem yıllarına göre daha olumsuz tutumda oldukları görülmüştür. Zekâ oyunları üzerine eğitim alan öğretmenlerin olumlu tutum içinde oldukları ve davranışsal öge değerinin de yüksek olduğu görülmüştür. Öğrenim durumuna göre zekâ oyunları yönelik tutumlar incelendiğinde de öğrenim durumuyla zekâ oyunlarına yönelik tutum arasında anlamlı farklılık bulunamamıştır. Sınıf öğretmenlerinin zekâ oyunlarını bilme düzeyleri ve kullanım sıklığı düzeyleri incelendiğinde zekâ oyunu bazında sonuçlara ulaşılmıştır. Anahtar Kelimeler: Sınıf öğretmeni, zekâ oyunları, zekâ oyunlarına yönelik tutum, tutum

Attitudes of Classroom Teachers Towards Intelligence Games,Examination of Knowledge Levels and Frequency of Use The purpose of this research is to determine the attitudes of classroom teachers towards mind games, their level of knowledge, their frequency of use, and to examine them based on demographic data. The sample for the research consists of 282 primary school teachers selected by the easily accessible sampling method and working in the province of Diyarbakr in the 2022–2023 academic year The data were collected with four data collection tools, namely the "Personal Information Form," the "Attitude Scale Towards Intelligence Games," the "Intelligence Games Knowledge Level Rubric," and the "Intelligence Games Usage Frequency Rubric". The obtained data were analyzed using the statistical package program. While analyzing the data, "percentage," "frequency," and "arithmetic mean" were used. An independent groups t-test and a one-way analysis of variance were used while analyzing the variables. As a result of the findings, it was seen that the classroom teachers strongly agreed with the items with a positive attitude towards intelligence games; they did not agree with the items with a negative attitude; they agreed with the items with a behavioral component; or they were undecided. In addition, when the attitudes of classroom teachers according to demographic data were examined, no significant difference was found in attitudes towards intelligence games according to gender. In addition, when the attitudes in terms of professional seniority are examined, it is seen that teachers with 6-10 years of professional seniority have more negative attitudes than other years of professional seniority. It was seen that the teachers who received training on intelligence games had a positive attitude, and the behavioral element value was also high. When the attitudes toward intelligence games were examined according to their education level, no significant difference was found between the education level and the attitudes towards mind games. When the level of knowledge and frequency of use of intelligence games by classroom teachers were examined, results were obtained on the basis of intelligence games. Keywords: classroom teacher, mind games, attitude towards mind games, attitude
Attitudes of classroom teachers towards intelligence games, examination of knowledge levels and frequency of use
Keywords: Eğitim ve Öğretim