FARKLI BEDEN KİTLE İNDEKSİNE SAHİP KADINLARDA EGZERSİZİN İNSÜLİN, HEPARİN, SUBFATİN VE NÖROPEPTİT Y SEVİYELERİNE ETKİSİ - ÖNER, BERİKA (Fırat Üniveristesi, 2020)
Araştırmada; düzenli egzersiz yapmayan farklı beden kitle indeksine sahip olan kadınlarda sekiz haftalık egzersizin bireylerde İnsülin, Heparin, Subfatin ve Nöropeptit Y üzerine etkilerini incelemek amaçlanmıştır. Çalışmaya düzenli olarak spor yapmayan, 21-25 yaş grubunda yer alan 56 kadın denek gönüllü olarak katılmıştır. Araştırma grubumuz, katılımcıların beden kitle indeksleri hesaplanıp; zayıf normal, şişman ve obez olarak, her grupta 14 kişi şeklinde olarak 4 eşit gruba ayrılarak yapılmıştır. Araştırmamızda katılımcılara 8 hafta boyunca, haftada 4 gün ve günde 60 dakika olmak üzere aerobik egzersiz koşuları ile birlikte step aerobik çalışmaları uygulanmıştır. Tüm katılımcılardan egzersiz programları başlamadan önce ve tamamlandıktan sonra dinlenik ve yorgunluk durumda kan örnekleri alınmış ve santrifüj edildikten sonra; serum numunelerinde ELISA yöntemi ile çalışılıp İnsülin, Heparin, Subfatin ve Nöropeptit Y değerlerinin analizleri yapılmıştır. Elde edilen verilerin analizde SPSS paket program kullanılmıştır. Dağılımın normalliği test edildikten sonra, grup içi farklılaşmayı belirlemek için Paired Samples t testi, gruplar arası ölçümler arası farklılıkların belirlenmesinde varyans analizi kullanılmış olup, anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Analiz sonucunda; yapılan egzersiz neticesinde, ön test dinlenik ve yorgunluk ile son test dinlenik ve yorgunluk değerlerinin kıyaslaması sonucunda zayıf, normal, şişman ve obez gruplarda İnsülin, Heparin, Subfatin ve Nöropeptit Y seviyelerinde anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir (p<0,05). Gruplararası karşılaştırmada ise yapılan egzersiz uygulaması sonucunda zayıf, normal, şişman ve obez gruplarda İnsülin, Heparin, Subfatin ve Nöropeptit Y seviyelerinde anlamlı farklılıkların olduğu belirlenmiştir (p<0,05). Elde edilen sonuçlara göre; egzersiz ile Nöropeptit Y ve Heparin seviyeslerindeki değişikliklerin gıda alımı ve kilo artışına sebep olabileceği, İnsülin ve Subfatin seviyelerindeki değişikliğin yağ metabolizmasına etki ederek kilo verilmesinde egzersizin olumlu sonuçlarını destekler nitelikte olduğu söylenebilir.

In the study; It is aimed to examine the effects of eight weeks of exercise on İnsulin, Heparin, Subfatin And Neuropeptide Y in individuals with different body mass index who do not exercise regularly. 56 women in the 21-25 age group who did not do sports regularly participated in the study voluntarily. Our research group calculated the participants' body mass indexes; It was performed as weak normal, fat and obese, divided into 4 equal groups as 14 people in each group. In our study, step aerobic exercises were applied to the participants for 8 weeks, 4 days a week and 60 minutes a day, along with aerobic exercise runs. Blood samples were taken from all participants before and after completion of exercise programs, in rest and fatigue and after centrifugation; serum samples were studied by ELISA method and insulin, Heparin, Subfatin and Neuropeptide Y values were analyzed. SPSS package program was used in the analysis of the data obtained.After testing the normality of the distribution, Paired Samples t test was used to determine intra-group differentiation, and variance analysis was used to determine the differences between the measurements, and the significance level was accepted as (p <0.05). As a result of the analysis; as a result of the exercise, significant differences were found in İnsulin, Heparin, Subfatin And Neuropeptide Y levels in the weak, normal, fat and obese groups by comparing the pre-test rest and fatigue and the post-test rest and fatigue values (p <0.05). In the intergroup comparison, it was determined that there were significant differences in İnsulin, Heparin, Subfatin and Neuropeptide Y levels in weak, normal, fat and obese groups as a result of exercise exercise (p <0.05). According to the results obtained; It can be said that changes in Neuropeptide Y and Heparin levels may cause food gain and weight gain with exercise, and the change in İnsulin and Subfatin levels may affect the metabolism of fat and support the positive results of exercise.
The effect of exercise on insulin, heparin, subphatin and neuropeptide Y levels in women with different body mass index
Keywords: Spor