Tİ-25NB-5TA-2V VE Tİ-25NB-5TA-2Nİ ALAŞIMLARININ YÜKSEK SICAKLIK OKSİTLENME KİNETİKLERİNİN VE KOROZYON PARAMETRELERİNİN ARAŞTIRILMASI - ERCAN, NECDET (Fırat Üniveristesi, 2026)
Titanyum, ağırlığına göre üstün mukavemet özelliği, yüksek sıcaklık ve korozyon direnci, düşük ısıl genleşme katsayısı gibi özelliklerinden dolayı başta havacılık olmak üzere, uzay, nükleer, savunma, petrokimya ve biyomedikal endüstrisinin uygulamalarında sıklıkla tercih edilir. Havacılık ve uzay endüstrisinde türbin pervanelerinde, kompresör kanatlarında, Uçak gövdeleri ve uzay kapsüllerinde gövde malzemesi olarak, iniş takımlarında, pervanelerde, hidrolik sistemlerde, tercih edilmektedir. Biyolojik uyumluluğu nedeniyle yapay diz, kalça protezleri, diş implantı gibi medikal uygulamalarda da tercih edilmektedir. Malzeme mühendisliğindeki ilerlemelerin maliyetlere olan etkisi günümüz rekabet koşullarında göz önünde bulundurulduğunda, araştırmalar titanyum malzemelerin mineral halden bitmiş ürün oluncaya kadar ki tüm proseslerini de daha iyi anlamayı ve tanımayı amaçlar, sadece yeni bir malzeme geliştirmeyi değil aynı zamanda halı hazırdaki malzemeleri geliştirmeyi de hedefler.

Titanium is frequently preferred in applications of the aviation, space, nuclear, defense, petrochemical and biomedical industries due to its properties such as superior strength compared to its weight, high temperature and corrosion resistance, and low coefficient of thermal expansion. In the aviation and space industry, it is preferred as a body material in turbine blades, compressor blades, aircraft bodies and space capsules, landing gear, propellers and hydraulic systems. Due to its biological compatibility, it is also preferred in medical applications such as artificial knees, hip prostheses and dental implants. Considering the impact of advances in material engineering on costs in today's competitive conditions, research aims to better understand and recognize all processes of titanium materials from the mineral state to the finished product, aiming not only to develop a new material but also to improve existing materials.
Investigation of high temperature oxidation kinetics and corrosion parameters of Ti-25Nb-5Ta-2V and Ti-25Nb-5Ta-2Ni alloys
Keywords: Fizik ve Fizik Mühendisliği