BETONUN YARMA DAYANIMINDA GEOMETRİK DEĞİŞİMLERDE BOYUT ETKİSİNİN İNCELENMESİ - ARSLAN, ERKAN (Fırat Üniveristesi, 2006)
Yüksek Lisans TeziBETONUN YARMA DAYANIMINDA GEOMETR K DEĞ Ş MLERDE BOYUTETK S N N NCELENMESErkan ARSLANFırat ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüYapı Eğitimi Anabilim Dalı2006, Sayfa : 36?Betonun Yarma Dayanımında Geometrik Değişimlerde Boyut Etkisinin ncelenmesi?çalışması için, öncelikle konu ile ilgili genel bilgiler verilmiştir. Betonun basınç altında çekmedayanımının şekil ve boyut değişimlerimden nasıl etkilendiği araştırılmıştır. Brezilya yarmadeneyi olarak adlandırılan Silindir Yarma deneyinin silindir ve küp numuneler üzerindeYarmada Çekme deneyleriyle ilgili çalışmalar incelenmiş ve varılan sonuçlar incelenmiştir.Yarmada çekme deneyine ek olarak betonun basınç dayanımı, eğilmede çekme dayanımı veelastisite modülü deneyleri etkileri üzerinde literatür taranmıştır.Su/çimento oranı 0,53 olan betondan iki farklı şekil ve üç farklı boyutta küp ve silindirnumunelerin 28 günlük yarmada çekme dayanımları incelenmiş ve boyutlar arasındakidayanımları irdelenmiştir.Sonuç olarak; numune boyutu küçüldükçe yarılma yükü azalmıştır, fakat buna karşınyarılma gerilmesi artmıştır. Silindir numunelerin küp numunelere göre dayanımı daha yüksektir.Betonun çekme dayanımının tayininde yarma deneylerinin daha sağlıklı olduğu görülmüştür.Anahtar Kelimeler : Beton, Yarmada Çekme Dayanımı, Brezilya Yarma Deneyi,Basınç Dayanımı, Eğilmede Çekme Dayanımı, Elastisite Modülü.

At first general information is given about Investigate of Size Effect in GeometricChanges of Spliting Tensile Strught of Concrete. It is examined how concrete is effected underpressure tensile strength of concrete as shape and size effect. Brazilian Split is known asCylinder Split Experiment is used on cylinder and cubic samples upen Tensile Splitting Strengthand the work is examined dealing with the abowe experiment and results are evaluated. Inaddition to tensile splitting strength literature is scanned over the effects on tensile pressureconcrete bending strength and elastic modul experiments.During 28 days tensile splitting strength of three different size and two different shapesof cubic and cylinder samples which are made on the rate of 0,53 water and cement concrete isexamined and splitting between shapes are researched.As a result, as the size of sample is shrinked splitting weight is decreased but inspite ofthat splitting strain is increased. Endurance of cylinder samples are more than endurance ofcubic samples. It is seen that tensile experiments are healtier than endurance insplittingconcrete.Keywords : Concrete, Tensile Splitting Strength, Tensile Brazilian Splitting,Compressive Strength, Flexural Strength, Static Modulus of Elasticity.
Investigate of size effect in geometric changes of splitting tensile strenght of concrete
Keywords: İnşaat Mühendisliği