İnguinal Bölge Rekonstrüksiyonunda İki Katmanlı Sirküler İlerletme Flebi - Arpacı, Enver; Altun, Serdar (My University, 2017)
Amaç: Vasküler greft operasyonlarından sonra gelişebilen kasık bölgesindeki perivasküler derin yara ve/veya greft enfeksiyonları nadir görülen komplikasyonlar olmasına rağmen yaşamı tehdit edici bir durumdur. Perivasküler derin yara enfeksiyonunun tedavisi ve ekspoze sentetik greftin üzerinin kapatılması, gelişebilecek greft enfeksiyonunu azaltarak mortalite ve morbidite oranlarını düşürecektir.Gereç ve Yöntemler: 2009-2013 yılları arasında kasık bölgesinde perivasküler derin yara enfeksiyonu ve deri defekti nedeniyle omega deri flebi ile rekonstrüksiyon yapılan yedi hasta incelendi. Enfekte perivasküler ve nekrotik cilt bölgesi debride edildikten sonra ortaya çıkan oval şekilli defekte komşu ve aynı hacimde yuvarlak şekilli flep planlandı. Flebin ilerlemesini kolaylaştırmak ve deri altı bölgesini desteklemek için, yuvarlak flebin her iki tarafında kenar uzunluğu flep çapına eşit üçgen flepler planlandı. Bu üçgen fleplerin yüzeyi dezepitelize edilerek, defektin yan taraflarındaki subkutan alanlara yerleştirilerek, yuvarlak flebin defekt alanına daha az gerilimle ilerlemesi sağlanmaktadır.Bulgular: Takiplerinde yara yerinde açılma ve enfeksiyon tekrarlaması gerçekleşmedi. Vasküler greft segmentini değiştirmek için herhangi bir sekonder cerrahiye gerek kalmadı. Tüm vakalarda hematom, flep nekrozu ve enfeksiyon gibi komplikasyonlar oluşmadı. Sonuçlar estetik ve fonksiyonel açıdan tatmin ediciydi.Sonuç: Omega ilerletme flebi perivasküler greft enfeksiyonunun eşlik ettiği kompleks kasık defektlerinin rekonstrüksiyonu için güvenilir, uygun ve kolay bir yöntemdir
Keywords: Mühendislik; Biyotıp; Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri; Cerrahi